ΚΟΣΜΟΣ

Η μπαγκέτα στο... στόχαστρο κοινοβουλευτικής επιτροπής της Γαλλίας

Η μπαγκέτα στο... στόχαστρο κοινοβουλευτικής επιτροπής της Γαλλίας
REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

Το αγαπημένο και φημισμένο ψωμί των Γάλλων, η μπαγκέτα, έρχεται αντιμέτωπο με τη… νομοθεσία, αφού οι πολιτικοί, λαμβάνοντας υπόψιν τη δημόσια υγεία, θέλουν όλοι οι παρασκευαστές της να αφαιρέσουν από τα υλικά, το αλάτι!

Μετά από μήνες έρευνας και ακροάσεων, κοινοβουλευτική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εθελοντική συμφωνία που είχε επιτευχθεί περί μείωσης του αλατιού δεν έχει γίνει σεβαστή. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισαν ότι έφτασε η στιγμή αυτή η μείωση να επιτευχθεί δια του νόμου.

Η επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της τον Σεπτέμβριο, με το τι θα ακολουθήσει να έχει γίνει ήδη ξεκάθαρο από πρόσωπα που έχουν συμμετάσχει στις συζητήσεις.

«Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία» αναφέρει ο Loic Prud’homme, ένα από τα 20 πρόσωπα της κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει αναλάβει το ζήτημα.

Ένα άλλο μέλος, η Michele Crouzet ανέφερε πως καθημερινά οι Γάλλοι καταναλώνουν 10 με 12 γραμμάρια αλάτι, ποσότητα που είναι διπλάσια αυτής που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται με την εμφάνιση καρδιοαγγειακών προβλημάτων, τα οποία στη Γαλλία αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου, σύμφωνα με το Reuters.

H Crouzet ανέφερε επίσης πως η επιτροπή θα παρουσιάσει και μία πρόταση η οποία θα αφορά τη φορολόγηση του αλατιού, όπως έχει ήδη γίνει και με τη ζάχαρη στα αναψυκτικά.

Η εθελοντική συμφωνία που είχε πραγματοποιηθεί το 2002 και αφορούσε όχι μόνο τη μπαγκέτα, αλλά το ψωμί γενικότερα, έθετε ως στόχο τη μείωση κατά 18 γραμμάρια ανά κιλό μέσα σε πέντε χρόνια. Δεκάξι χρόνια μετά, ο στόχος αυτός παραμένει ανεκπλήρωτος.

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως ήρθε η ώρα να κινηθούμε δια της ισχυρής νομοθεσίας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμούς στα γραμμάρια αλατιού» δήλωσε ο Prud’homme.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ