ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Ο Τραμπ απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
REUTERS/Kevin Lamarque

Η εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ όσον αφορά τους δασμούς δεν έχει αναιρέσει τις «βαθιές διαφωνίες» των δύο πλευρών ως προς την εμπορική πολιτική, τόνισε την Πέμπτη η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπαπείλησε πως η χώρα του θα βγει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την προσφορά της Ε.Ε. να εξαλειφθούν εντελώς οι δασμοί στα αυτοκίνητα, χαρακτηρίζοντάς την «ανεπαρκή», και υποστήριξε ότι η εμπορική πολιτική των Βρυξελλών είναι «σχεδόν όσο κακή όσο αυτή της Κίνας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Σε συνέντευξή του στο εν λόγω πρακτορείο ειδήσεων, ο Τραμπ τόνισε, μάλιστα: «Αν δεν αλλάξουν στάση, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ».

Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε το 1994 για να καθορίζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και να επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, που ακολουθεί μια πολιτική προστατευτισμού αναφορικά με το εμπόριο, καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με άδικό τρόπο από τον οργανισμό.

Τον Ιούλιο ο Τραμπ είχε συμφωνήσει να απόσχει από την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ενόσω τα δύο μέρη προσπαθούν να άρουν άλλα εμπόδια στο διμερές εμπόριο, απόφαση που περιγράφηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μια σημαντική παραχώρηση από μέρους της Ουάσινγκτον.

Έχουμε βαθιές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, η επίτροπος Εμπορίου Μάλμστρεμ αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα εργασίας των οποίων θα ηγηθούν η ίδια και ο Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και θα εξετάσει το πώς μπορεί να απαλειφθούν οι δασμοί σε βιομηχανικά αγαθά εκατέρωθεν.

«Δεν διαπραγματευόμαστε εμείς οτιδήποτε, έχουμε μια ομάδα εργασίας. Έχουμε βαθιές διαφωνίες με τις ΗΠΑ όσον αφορά την εμπορική πολιτική», τόνισε η Μάλμστρεμ.

Πολλά μέλη του ΕΚ είχαν ασκήσει οξύτατη κριτική στην πρόταση να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), οι διαπραγματεύσεις για την οποία όμως ανεστάλησαν μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016.

«Δεν θα ξαναρχίσουμε (συνομιλίες για) την TTIP (...) Μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο περιορισμένη εμπορική συμφωνία, η οποία θα επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στους δασμούς», ανέφερε η Μάλμστρεμ.

Η επίτροπος Εμπορίου ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να μηδενίσει τους δασμούς της στα αυτοκίνητα εάν οι ΗΠΑ πράξουν το ίδιο, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από την προσωρινή συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο.

«Θα το κάναμε εάν το έκαναν εκείνοι. Αυτό μένει να το δούμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ελπίζει να έχει οριστικοποιηθεί μια συμφωνία ως το τέλος της πενταετούς θητείας της Κομισιόν, την 31η Οκτωβρίου 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ