ΚΟΣΜΟΣ

Ισόβια σε τζιχαντιστή που σχεδίαζε να ανατινάξει την Downing Street και να σκοτώσει την Τερέζα Μέι

Ισόβια σε τζιχαντιστή που σχεδίαζε να ανατινάξει την Downing Street και να σκοτώσει την Τερέζα Μέι
Metropolitan Police/Handout via REUTERS

Ποινή ισόβιας κάθειρξης, με ελάχιστο όριο τα 30 χρόνια, επιβλήθηκε σε έναν τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος σχεδίαζε να σκοτώσει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο Naa'imur Zakariyah Rahman, 21 ετών, από το Finchley στο βόρειο Λονδίνο, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2017, μερικά λεπτά αφότου παρέλαβε ψεύτικα εκρηκτικά από έναν μυστικό αστυνομικό.

Κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα για την προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών στη Βρετανία. Ο Rahman ήθελε να ανατινάξει τις πύλες στον αριθμό 10 της Downing Street, να σκοτώσει τους φρουρούς και στη συνέχεια να επιτεθεί στην πρωθυπουργό με μαχαίρι ή όπλο.

Το σχέδιό του ανακαλύφθηκε αφότου επικοινώνησε με έναν πράκτορα του FBI, ο οποίος παρίστανε στο διαδίκτυο ότι ήταν υψηλόβαθμος του ISIS. Ο Rahman του αποκάλυψε τα σχέδιά του να ανατινάξει το κοινοβούλιο και να σκοτώσει την Μέι, λέγοντας ότι έχει φορτηγά με υγραέριο. Έκανε επίσης λόγο για χρήση ζώνης αυτοκτονίας, drone, μια αυτοσχέδια εκρηκτική μηχανή και δηλητήριο.

Σύμφωνα με το skynews, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της δίκης, ο 21χρονος τράβηξε την προσοχή της αστυνομίας, όταν συνελήφθη με την κατηγορία ότι έστελνε ανάρμοστες φωτογραφίες σε ανήλικα κορίτσια πέρυσι τον Αύγουστο, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Αφότου ερεύνησαν το κινητό του τηλέφωνο, οι αστυνομικοί ανησύχησαν για ενδεχόμενες ακραίες θέσεις. Ο Rahman ανέλαβε δράση ενθαρρυμένος από έναν θείο του, ο οποίος ταξίδεψε στη Συρία και σκοτώθηκε σε επίθεση με drone πέρυσι τον Ιούνιο.

Στις 18 Νοεμβρίου του 2017, ο Rahman ξεκίνησε να επιθεωρεί την περιοχή γύρω από το Whitehall. Αγόρασε ένα σακίδιο και συνάντησε τον αστυνομικό, περιμένοντας να τον εφοδιάσει με εκρηκτικά.

Ο αστυνομικός, ωστόσο, γέμισε το σακίδιο με ψεύτικα εκρηκτικά. Ακολούθησε η σύλληψη του Rahman, καθώς προσπαθούσε να το σκάσει από το Kensington, κουβαλώντας την ψεύτικη βόμβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ