ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μετατράπηκε σε «ασφαλές καταφύγιο» για Τούρκους εγκληματίες

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μετατράπηκε σε «ασφαλές καταφύγιο» για Τούρκους εγκληματίες
REUTERS/Umit Bektas

«Η Ελλάδα μετατράπηκε σε «ασφαλές καταφύγιο» για Τούρκους εγκληματίες, όπως οι οκτώ φυγάδες στρατιωτικοί», σημειώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα παραμένει αποφασισμένη να εξασφαλίσει ότι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία.

Με αφορμή την πρόσφατη αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα πως η Άγκυρα αναμένει παρόμοια «αμερόληπτη στάση και από την ελληνική Δικαιοσύνη».

Εκφράζει δε και την απογοήτευση της Άγκυρας από την ελληνική Δικαιοσύνη, που αντίθετα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως λέει, αφήνει τους δράστες ατιμώρητους.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνει πως αυτές δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο τους. «Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις μας σήμερα δεν είναι προς όφελος των χωρών μας. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι σημαντική. Πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας», αναφέρει, ζητώντας διμερή διάλογο χωρίς όρους από την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, προειδοποιεί ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «εάν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος».

«Συστάσεις» κάνει μάλιστα και στις εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες. Ύφος προειδοποιητικό χρησιμοποιεί επίσης όταν λέει ότι «κανένα ξένο κράτος, εταιρεία ή όχημα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένη ερευνητική ή επιστημονική δράση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται πάνω της» και ανακοινώνει τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, καταλήγει στέλνοντας ένα μήνυμα στις ΗΠΑ: «Η γλώσσα των απειλών δεν είναι αποδεκτή μεταξύ των συμμάχων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ