ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος για τα χτένια»: Έτοιμο να παρέμβει το γαλλικό πολεμικό Ναυτικό προειδοποιεί το Παρίσι

«Πόλεμος για τα χτένια»: Έτοιμο να παρέμβει το γαλλικό πολεμικό Ναυτικό προειδοποιεί το Παρίσι
France 3 Caen/via REUTERS

Το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να «παρέμβει», αν κριθεί απαραίτητο, στην περίπτωση κλιμάκωσης του λεγόμενου «πολέμου για τα χτένια» μεταξύ Γάλλων και Βρετανών ψαράδων. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στεφάν Τραβέρ προειδοποίησε πως «θα σταλούν ναυτικές δυνάμεις για θαλάσσια περιπολία» στην περίπτωση επανάληψης ανάλογου περιστατικού: «Δεν μπορούσε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν γίνεται να έχουμε τέτοια επεισόδια. Δεν γνωρίζω αν το Βασιλικό Ναυτικό βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο γνωρίζω πως το γαλλικό Ναυτικό είναι έτοιμο να παρέμβει στην περίπτωση νέου επεισοδίου», τόνισε ο Τραβέρ στο γαλλικό CNEWS.

Εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία συναντώνται σήμερα στο Λονδίνο, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και εξεύρεσης λύσης στη διένεξη που μετρά τουλάχιστον 15 χρόνια μεταξύ των δύο χωρών.

Την περασμένη εβδομάδα το θέμα επανήλθε επεισοδιακά στο προσκήνιο, με Γάλλους και Βρετανούς ψαράδες να συγκρούονται στο στενό της Μάγχης.

Η αψιμαχία έλαβε χώρα 12 ναυτικά μίλια έξω από την ακτή της Νορμανδίας, όπου επιτρέπεται το ψάρεμα στα πληρώματα των Βρετανών κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, τη στιγμή που στους Γάλλους συναδέλφους τους επιτρέπεται μόνο μια συντομότερη περίοδος αλίευσης, από τον Οκτώβριο έως στις 15 Μαΐου.

«Προσπαθούμε να διώξουμε τους Άγγλους γιατί αν τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν, θα λεηλατήσουν την περιοχή», δήλωσε ο Γάλλος ψαράς Anthony Quesnel.

«Έχουμε ποσοστώσεις, έχουμε ώρες και δεν έχουν τίποτα. Έρχονται, γεμίζουν τα πλοία τους και πάνε σπίτι. Δουλεύουν ένα μήνα νωρίτερα από μας και μας αφήνουν ψίχουλα», προσθέτει.

French navy ready to intervene in 'scallop war' with UK από Saskya Vandoorne και James Masters, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ