ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ιαπωνία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών, δεκάδες οι αγνοούμενοι

Σεισμός Ιαπωνία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών, δεκάδες οι αγνοούμενοι
Mandatory credit Kyodo/via REUTERS

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Οι νεκροί ανέρχονται σε 8, ενώ δεκάδες άλλοι συνεχίζουν να αγνοούνται.

Πέντε πτώματα βρέθηκαν σε ένα χωριό στο βόρειο αυτό νησί, έπειτα από τον εντοπισμό άλλων τριών νωρίτερα, αυξάνοντας τον ακόμη προσωρινό απολογισμό των θυμάτων στους 8 νεκρούς, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Τα θύματα αυτά βρέθηκαν στα συντρίμμια ενός σπιτιού στο ορεινό χωριό Ατσούμα, όπου η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε τεράστιες κατολισθήσεις. Εξάλλου, άλλοι περίπου σαράντα άνθρωποι συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται, ανέφεραν ΜΜΕ.

Πλάνα που τραβήχτηκαν από αέρος αποκάλυψαν ότι ο σεισμός προκάλεσε δεκάδες κατολισθήσεις κοντά στην πόλη Ατσούμα, στο νότιο Χοκάιντο, ορισμένες από τις οποίες καταπλάκωσαν σπίτια.

Όλο το νησί έχει μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς η Hokkaido Electric Power Co ανακοίνωσε ότι ανέστειλε επειγόντως τη λειτουργία όλων των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών που λειτουργούν με λιγνίτη και άλλα ορυκτά καύσιμα. Όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο νησί ανεστάλησαν.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:08 τοπική ώρα (21:08 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας). Δεν υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει τσουνάμι, σύμφωνα με την ιαπωνική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι το επίκεντρό του βρισκόταν περίπου 68 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαπόρο, της κυριότερης πόλης του νησιού Χοκάιντο.

Μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων — η ισχυρότερη ήταν 5,4 βαθμών — ακολούθησε τον κύριο σεισμό, ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία και προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ίσως σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί τις προσεχείς ημέρες.

Ο σεισμός έπληξε τη Χοκάιντο ενώ ακόμη ο τυφώνας Τζέμπι σάρωνε την Ιαπωνία έχοντας πλέον αφήσει πίσω του 11 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, εκτεταμένες υλικές ζημιές, και το απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο Κανσάι (Οσάκα, δυτικά), που προβλέπεται να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ