ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ από Σκόπια: Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή αν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών

Στόλτενμπεργκ από Σκόπια: Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή αν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε από τα Σκόπια ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του με την ηγεσία της χώρας στα Σκόπια, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι στις 12 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στα Σκόπια, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα, για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η πΓΔΜ σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η άμυνα, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η ασφάλεια στην περιοχή είναι προς όφελος και των Συμμάχων αλλά και της ίδιας της χώρας. Όπως είπε, η ασφάλεια στην περιοχή θα φέρει οικονομική μεγέθυνση και ανέφερε ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, λέγοντας ότι μετά την ένταξή του στη Συμμαχία διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις στη χώρα.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός της πΓΔΜ θα αποφασίσει αν θα την διαβεί», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας: «Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια».

2018 09 06T125624Z 1033606099 RC1BFB4B3930 RTRMADP 3 NATO MACEDONIA

REUTERS/Ognen Teofilovski

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η πΓΔΜ βρίσκεται μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί για να ενταχθεί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν πουν όχι στη συμφωνία για το όνομα θα μπορούν να πουν ναι στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν ισχύει. Ναι στη συμφωνία σημαίνει ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όχι στη συμφωνία σημαίνει όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε:

Εμείς είμαστε έτοιμοι, 29 Σύμμαχοι, μαζί και η Ελλάδα. Οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν, όμως δεν θα ολοκληρωθούν αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την ονομασία σε λίγες εβδομάδες. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας, σημειώνοντας ότι ο λαός της πΓΔΜ θα πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα.

Προσέθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές, διότι η πλειοψηφία, όπως είπε, επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τέλος, και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της επικύρωσης της συμφωνίας του ονόματος.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ο γγ κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην πΓΔΜ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοβ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Ξαφέρι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι στο επίκεντρο της συνάντησης του γγ του ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό Ζάεφ βρέθηκε η πορεία της χώρας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία ξεκίνησε μετά την πρόσκληση που της απηύθυνε η Συμμαχία στις 12 Ιουλίου 2018. Παράλληλα, επισημαίνεται, ότι «ήταν μια ευκαιρία να ενημερωθεί ο γγ για την προετοιμασία του επερχόμενου δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της ονομασία».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά της διάρκεια άσκησης μονάδας ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων όπου βρέθηκε και η υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα επανέλαβε ότι: «Εκτιμούμε το συνεταιρισμό με τη χώρα σας. Θα έχετε δημοψήφισμα σε λίγες εβδομάδες, αποφασίζοντας αν θα είστε μέλος της διεθνούς κοινότητας. Eξαρτάται από τους πολίτες να αποφασίσουν. Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχτούμε ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ».

2018 09 06T112500Z 1956483740 RC1857CB25E0 RTRMADP 3 NATO MACEDONIA

REUTERS/Ognen Teofilovski

«Η χώρα σας έχει καλά εκπαιδευμένα στρατεύματα που είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε δύσκολες αποστολές. Μέλη του στρατού σας έλαβαν μέρος σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και σε άλλα μέρη, κάτι που δείχνει ότι έχετε ένα στρατό που συνεισφέρει στη διεθνή ασφάλεια» συνέχισε, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο MIA.

Με τη σειρά της η υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ σημείωσε ότι έως τώρα, σε διαφορετικές αποστολές του ΝΑΤΟ, έχουν συμμετάσχει 4.000 «Μακεδόνες στρατιώτες» (ARM). «Αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του ‘’Μακεδονικού’’ στρατού, είναι ο σιωπηλός διπλωμάτης στις προσπάθειες μας για ένταξη στη Συμμαχία» τόνισε η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καταλήγοντας:

Σε αυτό το συνεταιρισμό, μπορούμε να βασιζόμαστε… Το ΝΑΤΟ ήταν εδώ για να μας βοηθήσει όταν το χρειαστήκαμε περισσότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ