Στην πρωτεύουσα Κατμαντού πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το 3ο Πρωτάθλημα των bodybuilders. Στη διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 70 άντρες διαφορετικών κατηγοριών βάρους, την έκπληξη έκανε η παρουσία πέντε νεαρών γυναικών από διάφορα μέρη του Νεπάλ.

Σε μια εποχή που το σπορ αυτό στην κοινωνία του Νεπάλ θεωρείται συνήθως ένας ανδρικός τομέας, υπάρχουν κάποιες γυναίκες που προσπαθούν να σπάσουν τις αλυσίδες  της πατριαρχίας και να αποδείξουν την αυτοπεποίθησή και τη δύναμή τους.

Η Σόβα Μανανχάρ από το Κατμαντού δεν είχε λόγια να περιγράψει την ευτυχία της όταν ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια ανάμεσα σε εκατοντάδες ακροατές που είχαν κατακλύσει την αίθουσα Rastriya Naach Ghar. Τόσο στον προκριματικό, όσο και στον τελικό, οι γυναίκες που συμμετείχαν επιδείκνυαν με ενθουσιασμό τους μυς τους μπροστά στους κριτές και το ακροατήριο.

Μακιγιαρισμένες και ντυμένες με πολύχρωμα μπικίνι οι νέες τολμηρές γυναίκες ανέβηκαν στη σκηνή, παρουσίασαν τον εαυτό τους και έκαναν επίδειξη της δυνατής φυσικής τους κατάστασης παίρνοντας διαφορετικές στάσεις, για να φανούν καλύτερα οι γραμμωμένοι μυς.

Η μικρότερη ηλικιακά συμμετέχουσα, Πούζρα Σρέστα, δήλωσε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για να δείξει ότι το άθλημα αυτό δεν είναι μόνο για άνδρες, αλλά και για γυναίκες, καθώς και για να πείσει την οικογένειά της η οποία δεν την ενθαρρύνει, ότι δεν κάνει κάτι κακό.

Το bodybuilding δεν είναι ένας εύκολος στόχος. Επιπλέον, οι γυναίκες bodybuilders πρέπει υποχρεωτικά να παίρνουν πόζες με μπικίνι, να δείχνουν τους μυς τους και τη σωματική τους διάσταση στη διάρκεια των διαγωνισμών, γεγονός που απαιτεί πολύ προσπάθεια, ενέργεια και εμπιστοσύνη. Για να φθάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτούνται μήνες και χρόνια αυστηρής εκπαίδευσης, σωστής διατροφής, αφοσίωσης και υπομονής.

Η Σανάμ Μουλγκούτι, φοιτήτρια ιατρικής, είπε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ότι μήνες ολόκληρους έχει να φάει καβούρια, χάμπουργκερ και γλυκά. Ακόμα και στα γενέθλιά της δεν έφαγε τούρτα προκειμένου να διατηρήσει τη σιλουέτα της. Λέει ακόμα ότι η οικογένειά της είναι αρνητική σε αυτό εκείνη όμως, ελπίζει κάποια μέρα να τους πείσει.

Δεν είναι πολύς καιρός που οι γυναίκες στο Νεπάλ ανακάλυψαν το bodybuilding. Το 2016 η Νανίτα Μαχαρτζιάν ήταν η πρώτη γυναίκα από το Νεπάλ που κέρδισε μετάλλιο σε έναν διεθνή διαγωνισμό, ενώ είχε ήδη αποσπάσει πολλά βραβεία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σήμερα η Μαχαρτζιάν, ανύπαντρη μητέρα ενός αγοριού, απέχει από τη σκηνή και προτιμά να εμφανίζεται ως κριτής σε διαγωνισμούς bodybuilding. Η 34χρονη διεθνής πρωταθλήτρια υποστηρίζει ότι όλο και περισσότερες γυναίκες πρέπει να σπάσουν τα συμβατικά όρια και να αρχίσουν να ασκούνται συστηματικά.

Διαβάστε επίσης