ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Δεν κατέρριψε αεροσκάφος του Ισραήλ το ρωσικό κατασκοπευτικό στη Συρία

Πούτιν: Δεν κατέρριψε αεροσκάφος του Ισραήλ το ρωσικό κατασκοπευτικό στη Συρία
Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

«Δεν κατέρριψε αεροσκάφος του Ισραήλ το ρωσικό κατασκοπευτικό στη Συρία», ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως το περιστατικό αυτό μοιάζει με «μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων», ερωτώμενος από δημοσιογράφο εάν το συμβάν μπορεί να συγκριθεί με την κατάρρευση ρωσικού τζετ το 2015 από την Τουρκία.  

«Όταν πεθαίνουν άνθρωποι, ειδικά κάτω από αυτές τις περιστάσεις, πρόκειται για τραγωδία», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στη Μόσχα.

Επίσης σημείωσε πως η ρωσική πλευρά διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει τι ακριβώς συνέβη.

Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, πιθανότατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου αργότερα σήμερα, για το περιστατικό.

Η ένταση

Το «θερμόμετρο» ανέβηκε νωρίτερα σήμερα, όταν η Ρωσία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις μετά από τη συντριβή του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους με 14μελές πλήρωμα, ανοιχτά των ακτών της Συρίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι ο συριακός στρατός κατέρριψε κατά λάθος το ρωσικό κατασκοπευτικό, συντασσόμενο-εν μέρει- με τους αμερικανικούς ισχυρισμούς.

Οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για κατάρριψη από πυρά της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, όμως η ρωσική πλευρά έριξε την ευθύνη για το συμβάν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πληροφορίες από το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

15414798

Πηγή: EPA/File photo

«Δεδομένης της κατάστασης ο πρεσβευτής του Ισραήλ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών», επεσήμανε το γραφείο Τύπου του υπουργείου.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν έχω τίποτα να πω» για το θέμα.

Το πρωί της Τρίτης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το αεροσκάφος είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Συρία, την ώρα που ισραηλινές και γαλλικές δυνάμεις εξαπέλυαν επιθέσεις σε στόχους στη Συρία.

Το χρονικό

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ότι ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-20 (Ilyushin) με 14μελές πλήρωμα χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο, όχι μακριά από την αεροπορική βάση Χμάιμιμ της Συρίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ «κατά τη διάρκειαεπίθεσης τεσσάρων ισραηλινών αεροσκαφών F-16 εναντίον συριακών θέσεων στην επαρχία Λαττάκεια».

«Ταυτόχρονα, ρωσικά ραντάρ εντόπισαν εκτοξεύσεις πυραύλων από τη γαλλική φρεγάτα Auvergne, η οποία βρισκόταν στην περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ