ΚΟΣΜΟΣ

Απάνθρωπο έγκλημα στην Κένυα: Σοροί μωρών βρέθηκαν σε σακούλες και κουτιά μαιευτηρίου

Απάνθρωπο έγκλημα στην Κένυα: Σοροί μωρών βρέθηκαν σε σακούλες και κουτιά μαιευτηρίου
CNNi

Μια απρόσμενη επίσκεψη του κυβερνήτη της Ναϊρόμπι σε μαιευτήριο της πόλης, οδήγησε στην αποκάλυψη ενός σοκαριστικού εγκλήματος: 12 νεκρά μωρά είχαν τοποθετηθεί σε κουτιά και σακούλες.

Ο Μάικ Σόνκο επισκέφθηκε το μαιευτήριο Pumwani τη Δευτέρα μετά από καταγγελίες ασθενών για αμέλεια και μεταφορά σορών.

«Κατά τη ξαφνική μου επίσκεψη, ανακάλυψα 12 πτώματα βρεφών, τα οποία είχαν πεθάνει μυστηριωδώς στο νοσοκομείο και οι σοροί τους είχαν τοποθετηθεί σε κουτιά και σακούλες μέσα σε ένα δωμάτιο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης.

«Μόνο ένα μωρό έχει πεθάνει»

Ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας εισήλθε στο μαιευτήριο και απαίτησε να μάθει πόσα μωρά είχαν πεθάνει εκείνη τη μέρα (σ.σ. Δευτέρα). Εργαζόμενος του ανέφερε πως μόνο ένα είχε πεθάνει την Παρασκευή και ο Σόνκο του απάντησε αμέσως πως αυτός έχει πληροφορηθεί για μεγαλύτερο αριθμό.

«Μην παίζεις μαζί μου. Έχω πληροφορίες για έξι πτώματα. Μου είπες πως υπάρχει μόνο ένα. Λοιπόν, πόσα νεκρά μωρά υπάρχουν εδώ;».

Μετά την αντιπαράθεση, ο Σόνκο διέταξε έναν εργαζόμενο να του ανοίξει διάφορα κουτιά και πλαστικές σακούλες που βρισκόταν σε ένα δωμάτιο. Τότε ήταν που ανακαλύφθηκαν τα πτώματα 12 μωρών…

«Πρόκειται για υπόθεση της αστυνομίας. Δεν μπορείς να χάσεις 12 μωρά σε μια μέρα. Κρύβετε πτώματα σε σακούλες… Εδώ μιλάμε για ανθρώπους».

Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα

Η αιτία θανάτου των βρεφών ή το τι συνέβη στις μητέρες τους, δεν έγιναν γνωστά.

Ο κυβερνήτης δήλωσε πως έθεσε σε διαθεσιμότητα πολλούς ανώτερους υπαλλήλους του νοσοκομείου, ανάμεσα στους οποίους ο επόπτης, ο διοικητής και ο γυναικολόγος που είχε βάρδια εκείνη την ώρα.

Τα δημόσια νοσοκομεία στην Κένυα έχουν ιστορικό αμέλειας και κακής διαχείρισης, αφού πρόκειται για ένα σύστημα υγείας που είναι συνωστισμένο, υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο.

Το συγκεκριμένο μαιευτήριο της Ναϊρόμπι δεν έχει εγκαταστάσεις για σορούς και μία κοινή τακτική των εργαζομένων είναι να τις τοποθετούν συχνά σε κουτιά ώσπου μετά να τις μεταφέρουν στο νεκροτομείο, σύμφωνα με άρθρο γιατρού στην εφημερίδα Standard.

«Η κατάσταση στο Pumwani είναι θλιβερή και ανάξια σε οποιαδήποτε οικογένεια. Έχω μιλήσει με τον διευθυντή ποινικών ερευνών να ερευνήσει τους εμπλεκόμενους στους θανάτους των μωρών καθώς και πιθανές κατηγορίες για εμπορία παιδιών και ανταλλαγής μωρών» αναφέρει ο γερουσιαστής της Ναϊρόμπι.

12 dead babies found stuffed in boxes and plastic bags in a Kenyan hospital
By Faith Karimi, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ