ΚΟΣΜΟΣ

Το σποτ του Ζάεφ για το δημοψήφισμα με μήνυμα για την «Ευρωπαϊκή Μακεδονία»

Το σποτ του Ζάεφ για το δημοψήφισμα με μήνυμα για την «Ευρωπαϊκή Μακεδονία»
REUTERS/Ognen Teofilovski

Διαφημιστικό σποτ υπέρ του «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην πΓΔΜ, στις 30 Σεπτεμβρίου, δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Στο βίντεο απαθανατίζεται η καθημερινότητα των πολιτών, ενώ νέοι αναλύουν στην κάμερα τα επιχειρήματά τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Στη ζωή όλοι κάνουμε συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για θετικές αλλαγές», γράφει χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ στο λογαριασμό του στο twitter, υποστηρίζοντας πως ο «συμβιβασμός που θα επιτευχθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει ασφαλές μέλλον για τις νέες γενιές. Αυτή είναι η κοινωνική και γονική μας ευθύνη μπροστά στα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Ο Ζάεφ κάνει μάλιστα λόγο για μια «Ευρωπαϊκή Μακεδονία» στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το σποτ ολοκληρώνεται με σημαίες των Σκοπίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι φίλοι της χώρας να αφήσουν τους πολίτες να ψηφίσουν ελεύθερα»

Την ίδια ώρα, ο Ζάεφ επιμένει ότι οι πολίτες των Σκοπίων δεν έχουν άλλο δρόμο, εκτός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι η Ρωσία έχει οποιαδήποτε επιρροή σε θέματα που αφορούν το δημοψήφισμα. Είναι αλήθεια ότι αντιτίθεται στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι εναντίον της ένταξης στην ΕΕ όλων των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Επίτροπο της ΕΕ, Γιχάνες Χαν.

Παράλληλα, ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι «οι φίλοι της χώρας θα αφήσουν τους πολίτες να ψηφίσουν ελεύθερα στις 30 Σεπτεμβρίου και να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα χωρίς επιρροές», καθώς αυτό «αποτελεί ιστορική απόφαση» την οποία «πρέπει να λάβουμε μόνοι μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ