ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Γκουτέρες για την αποφυλάκιση των δύο δημοσιογράφων του Reuters στη Μιανμάρ

Έκκληση Γκουτέρες για την αποφυλάκιση των δύο δημοσιογράφων του Reuters στη Μιανμάρ
REUTERS/Carlo Allegri

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε ξανά την Πέμπτη να αφεθούν ελεύθεροι δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters οι οποίοι έχουν φυλακιστεί στη Μιανμάρ εξαιτίας της έρευνάς τους για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τον στρατό της ασιατικής χώρας εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια.

«Δεν είναι αποδεκτό» το ότι οι Ουά Λόουν, 32 ετών, και Κέι Σου Όου, 28 ετών, καταδικάστηκαν να εκτίσουν επτά χρόνια κάθειρξη εξαιτίας της δημοσιογραφικής τους δουλειάς στη Μιανμάρ, τόνισε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να τους απονείμει χάρη ώστε να ανακτήσουν την ελευθερία τους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ, η Αούνγκ Σαν Σου Κι, υπερασπίστηκε τη φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων του Ρόιτερς, κρίνοντας ότι δεν καταδικάστηκαν εξαιτίας του επαγγέλματός τους, αλλά επειδή «παραβίασαν» τον νόμο περί κρατικών μυστικών.

Ερωτηθείσα την Πέμπτη από δημοσιογράφους για τη Μιανμάρ, η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, στηλίτευσε τη συμπεριφορά της Αούνγκ Σαν Σου Κι: «Έχουμε ένα πρόβλημα επικοινωνίας με τη Μιανμάρ το τρέχον διάστημα», ανέφερε δηκτικά. «Αυτά που λένε δεν τα καταλαβαίνει κανείς, κι αυτά που τους λέμε δεν τα ακούνε».

«Πρέπει η διεθνής κοινότητα να μιλάει με μα φωνή για τη Μιανμάρ», πρόσθεσε η Χέιλι, αναφερόμενη σε μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών την προσεχή εβδομάδα για την κρίση αυτή, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 130 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ