Την πρώτη του διαδρομή έκανε ένα γρήγορο τρένο του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή, με εκατοντάδες άτομα να επιβιβάζονται με κατεύθυνση της ηπειρωτική Κίνα, με κάποιους να αντιδρούν στο έργο αυτό, λέγοντας πως παραβιάζει την ανεξαρτησία της περιοχής από το Πεκίνο. 

Διαβάστε επίσης

Το τρένο που κινείται με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα, πρόκειται για ένα έργο κόστους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο έχει προκαλέσει ανησυχίες για την «διάβρωση» της αυτονομίας της περιοχής.

Ο λόγος είναι πως το Χονγκ Κονγκ είναι επίσημα υπό την κυριαρχία του Πεκίνου, αλλά στο πλαίσιο μιας πολιτικής που ονομάζεται «μία χώρα, δύο συστήματα», η πόλη έχει πολύ διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά συστήματα από ότι η ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ, οι εθνικοί νόμοι της Κίνας δεν ισχύουν για την πόλη, με εξαίρεση ορισμένων, όπως η Άμυνα.

Το δρομολόγιο του τρένου, ωστόσο, ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό για το επιβατικό κοινό. Στον σταθμό υπήρχαν και Κινέζοι αξιωματούχοι μετανάστευσης.  

«Με άριστα το 10, του βάζω 9», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η 10χρονη Ng Kwan-lap που ταξίδευε με τους γονείς της, δείχνοντας τον ενθουσιασμό της για τις ψηλές ταχύτητες που αναπτύσσει.

«Δεν έχει σημασία τι σκέφτεται ο καθένας για τη νέα γραμμή. Το τρένο κινείται με μεγάλες και ταχύτητες και είναι εξαιρετικά βολικό», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνιών του Πεκίνο, Feng Yan, σημειώνοντας πως «μπορεί να πάρει σε κάποιους χρόνο να καταλάβουν πόσο βολικό είναι, ωστόσο θα το συνειδητοποιήσουν αργά ή γρήγορα».


Διαβάστε επίσης

Ο «Αστερίας»: Μια... κλεφτή ματιά στο νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου

Πόσα αυτοκίνητα έχει πουλήσει μέχρι στιγμής ο όμιλος Volkswagen στην Κίνα;

Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei

«Απειλές» Κίνας στον Καναδά: Απελευθερώστε την Ουάνγκτζου, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες