Με τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του ξεκίνησε την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως «σε λιγότερο από δύο χρόνια πετύχαμε περισσότερα από όσα κατάφερε οποιαδήποτε διοίκηση στην ιστορία της χώρας».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες, πλουσιότερες και ασφαλέστερες», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη Βόρεια Κορέα και την πρόοδο που έχει κάνει, ευχαριστώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν για το θάρρος του και τα θετικά βήματα που έκανε για την αποπυρηνικοποίηση.

Όπως είπε,  οι πυρηνικές δοκιμές έχουν σταματήσει, έχουν απελευθερωθεί οι όμηροι και οι πυραύλοι τους δεν είναι πλέον στα σύνορα της Βόρειας με τη Νότια Κορέα

Αναφερόμενος στη Συρία, τόνισε τις επιτυχίες του Συνασπισμού στην μάχη κατά των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους ενώ απείλησε πως εάν οι δυνάμεις της κυβέρνησης Άσαντ κάνουν ξανά χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν. 

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε την Ιορδανία και τις άλλες γειτονικές χώρες για τη στέγαση των προσφύγων.

Μιλώντας για το Ιράν, επέκρινε την Τεχεράνη για την διασπορά «χάους, θανάτου και καταστροφής» στη Μέση Ανατολή και παρότρυνε άλλες χώρες να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για να ασκηθούν οικονομικές πιέσεις στη χώρα.

Προανήγγειλε μάλιστα πως πρόσθετες κυρώσεις θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες. 

Αναφερόμενος στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ, επανέλαβε πως «είναι φρικτή» και πως πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής υποστήριξαν σθεναρά την απόφασή του. 

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

«Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την εμπορική διαμάχη με την Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο για «κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ» και τόνισε πως «δεν θα ανεχτούμε τέτοια κατάχρηση».

«Δεν θα επιτρέψουμε στους εργαζομένούς μας να πέσουν θύματα και οι εταιρείες μας να εξαπατηθούν», είπε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να έχει «μεγάλο σεβασμό και αγάπη» για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζίπινγκ αλλά η «Αμερική θα ενεργεί πάντα στα εθνικά της συμφέροντα».

Χρησιμοποιώντας το σύνθημα της εκστρατείας του, ο Τραμπ δήλωσε πως η παγκόσμια μεταναστευτική κρίση μπορεί να επιλυθεί κάνοντας κάθε χώρα «ξανά ισχυρή.

Τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα υπογράψουν το παγκόσμιο σύμφωνο για την μετανάστευση καθώς «κάθε μέλος του ΟΗΕ θα πρέπει να καθορίζει δικές του πολιτικές».

«Μόνο με την φύλαξη των εθνικών συνόρων και καταστρέφοντας εγκληματικές συμμορίες, μπορούμε να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο», είπε, ενώ έφερε ως παράδειγμα τη Βενεζουέλα που περνά μια «κρίση στην οποία γινόμαστε μάρτυρες», όπως σημείωσε. 

Τέλος, αναφερόμενος στην χρηματοδότηση του ΟΗΕ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν περισσότερο από τα άλλα κράτη μέλη και σημείωσε πως «αυτό δεν είναι δίκαιο γιατί δεν παίρνουμε τα χρήματά μας πίσω»

Εξήγγειλε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπεό θα επανεξετάσει τις εισφορές της χώρας.

«Θα προσφέρουμε βοήθεια σε όσους μας σεβαστούν, σε αυτούς που είναι πραγματικοί μας φίλοι», είπε.

Διαβάστε επίσης