ΚΟΣΜΟΣ

Αστεροειδής σε σχήμα... νεκροκεφαλής «απειλεί» τη γη; Ο ρεαλισμός νικά τα social media

Αστεροειδής σε σχήμα... νεκροκεφαλής «απειλεί» τη γη; Ο ρεαλισμός νικά τα social media
space.com

Τα social media πλημμύρισαν με ενημερώσεις για το πέρασμα αστεροειδούς σε σχήμα κρανίου που θα «απειλήσει» τη γη και, μάλιστα, την περίοδο του αμερικανικού Χάλοουιν. Αρκετά απόκοσμο για να πείσει πολλούς, πλην όμως απολύτως αναληθές.

Ο αστεροειδής TB145 πράγματι έμοιαζε με κρανίο όταν πέρασε από τη γη, τρία χρόνια πριν, την περίοδο του Χάλοουιν. Το ουράνιο σώμα είχε περάσει μόλις 300.000 μίλια από τη γη και ήταν ορατός ακόμη και σε ερασιτέχνες με καλά τηλεσκόπια.

Φέτος, ωστόσο, η απόσταση που θα «πλησιάσει» τον κόσμο μας θα ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια μίλια – αρκετά μακριά, δηλαδή, για να παρατηρηθεί το σχήμα του.
Επιπλέον, όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες, τρία χρόνια μετά, το σχήμα του ουράνιου αυτού σώματος ίσως είναι πέρα για πέρα αλλιώτικο.

«Αυτή τη φορά δεν θα φαίνεται παρά μία μακρινή κουκίδα φωτός, αφού δεν θα πλησιάσει τόσο τη γη», εξηγεί ο Πολ Χόντας της NASA.

Την περασμένη φορά, η διάμετρος του αστεροειδούς ήταν λίγο πάνω από τα 600 μέτρα. Ωστόσο, δεδομένου του ότι συγκρούονται με άλλα ουράνια σώματα και θρυμματίζονται, οι αστεροειδείς αλλάζουν σχήμα στο πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με τη NASA, πρόκειται πιθανώς για ένα «νεκρό» κομήτη που έχει αφήσει θραύσματά του σε όλο το ηλιακό σύστημα. Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2015 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS, στην κορυφή του Χαλεακάλα, στο νησί Μάουι της Χαβάης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ