Ένας λευκός πρώην αστυνομικός από το Σικάγο κρίθηκε ένοχος για φόνο δευτέρου βαθμού για τον θάνατο ενός μαύρου εφήβου το 2014, τον οποίο πυροβόλησε 16 φορές. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι το έγκλημα του αστυνομικού δεν ήταν προμελετημένο ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. 

Ο Τζέισον Βαν Ντάικ, 40 ετών, κάθισε στο εδώλιο για τη δολοφονία του Λακουάν ΜακΝτόναλντ, 17 ετών.

Εμφανίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου ενώπιον δικαστηρίου στο Σικάγο, την τρίτη πολυπληθέστερη πόλη των ΗΠΑ, όπου ο φόνος είχε πυροδοτήσει την οργή της κοινότητας των Αφροαμερικανών και πολύμηνες διαδηλώσεις.

Παίρνοντας τον λόγο για πρώτη φορά μετά την έναρξη της δίκης, την Τετάρτη, ο πρώην αστυνομικός είπε ότι άνοιξε πυρ διότι ο έφηβος, που ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, του φαινόταν απειλητικός.

«Του φώναξα να πετάξει κάτω το μαχαίρι», δήλωσε, σκουπίζοντας τα δάκρυά του. «Πλησίασε στα τρία-τέσσερα μέτρα από μένα» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:  «Τα μάτια μου ήταν καρφωμένα στο μαχαίρι και πυροβόλησα. Ήθελα μόνο να αφήσει κάτω αυτό το μαχαίρι».

Το βίντεο που κατέγραψε το συμβάν, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας του Σικάγο, δείχνει πάντως τον Τζέισον Βαν Ντάικ να πυροβολεί 16 φορές τον νεαρό, που απείχε αρκετά μέτρα από τον αστυνομικό, και να συνεχίζει μέχρι να αδειάζει τον γεμιστήρα του, ακόμη κι αφού ο νεαρός είχε πλέον καταρρεύσει.

Η πολύ καθυστερημένη δημοσιοποίηση, το 2015, του βίντεο από την κάμερα του περιπολικού προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα, οδήγησε στην αποπομπή του επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της μεγαλούπολης και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Τζέισον Βαν Ντάικ.

Μια ομοσπονδιακή έρευνα αποκάλυψε κατόπιν ότι οι καταχρήσεις της αστυνομίας ήταν συχνές στο Σικάγο, μια μητρόπολη όπου η εγκληματικότητα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.

Ο θάνατος του εφήβου εγγράφηκε στο πλαίσιο μιας σειράς παρόμοιων μοιραίων σφαλμάτων της αμερικανικής αστυνομίας τα τελευταία χρόνια — με θύματα κατά συντριπτική πλειονότητα Αφροαμερικανούς — που γέννησε το κίνημα Black Lives Matter.

 

Διαβάστε επίσης