ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Μυστήριο με τον θάνατο υπόπτου για την απόπειρα κατά του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Μυστήριο με τον θάνατο υπόπτου για την απόπειρα κατά του Μαδούρο
Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Αυτοκτονία ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος ενός εκ των «υπόπτων» για την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον περασμένο Αύγουστο, με τη χρήση drones με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, «γεννά» νέες θεωρίες συνομωσίας στη Βενεζουέλα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Φερνάντο Αλμπάν, δημοτικός σύμβουλος στο Καράκας και επικριτής του Μαδούρο βρέθηκε νεκρός χθες Δευτέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους ο 56χρονος Αλμπάν αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 10ο όροφο του κτηρίου που στεγάζει τις μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας.

Ωστόσο οι επικριτές του Μαδούρο δεν πείθονται από αυτή την εκδοχή και διατείνονται ότι ο Αλμπάν δολοφονήθηκε, στο πλαίσιο μιας μαζικής καταστολής ομάδων της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

2018 10 08T233120Z 892145449 RC1547408D90 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS


Πηγή: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο Φερνάντο Αλμπάν συνελήφθη την Παρασκευή ως ύποπτος για συμμετοχή στην φαινομενική απόπειρα δολοφονίας της 4ης Αυγούστου, όταν drones με εκρηκτικά πέταξαν προς την κατεύθυνση του Νικολάς Μαδούρο διακόπτοντας απότομα την ομιλία του. Ταυτόχρονα, ακούστηκαν δύο δυνατές εκρήξεις.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν επτά μέλη της εθνικής φρουράς της Βενεζουέλας, ενώ ο Μαδούρο αποχώρησε από το σημείο σώος και αβλαβής.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής τι ακριβώς συνέβη στον Αλμπάν στο διάστημα από τη σύλληψή του ως τον θάνατό του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Νέστορ Λουίς Ρεβενόλ έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter πως κατά την αναμονή της μεταγωγής του στο δικαστήριο, ο Αλμπάν πήδηξε από ένα παράθυρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.



Από την πλευρά του ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Ταρέκ Ουίλιαμ Σάαμπ, είπε σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι VTV ότι ο Αλμπάν ζήτησε άδεια να πάει στην τουαλέτα και από εκεί έπεσε στο κενό, κάτι που χαρακτηρίζει απολύτως ψευδές ο δικηγόρος του 56χρονου, εξηγώντας στο CNN πως «θα ήταν αδύνατο ο πελάτης μου να πάει ασυνόδευτος στο μπάνιο και να πέσει από το παράθυρο, δεδομένων των αυστηρών μέτρων ασφαλείας μέσα στο κτήριο».

Η εκδοχή της αυτοκτονίας φαίνεται πως δεν πείθει και διεθνείς αξιωματούχους με τον Λουίς Αλμάγκρο, γενικό γραμματέα του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών να εκτιμά πως για τον θάνατο του Αλμπάν ευθύνεται ένα «δολοφονικό καθεστώς».

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση Μαδούρο για την κράτηση εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων με ψευδείς κατηγορίες, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις φωνές διαφωνίας, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δηλώσει πως οι κρατούμενοι συχνά υφίστανται κακομεταχείριση και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και βασανιστήρια.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αρνείται τους ισχυρισμούς περί πολιτικών κρατουμένων και επισημαίνει πως όσοι κρατούνται βρίσκονται δικαίως στη φυλακή.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Κόκερ χαρακτήρισε «ανησυχητικό» τον θάνατο του Αλμπάν και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει την ευθύνη να κάνει κατανοητό σε όλους τι ακριβώς συνέβη.

Suspect in Maduro assassination plot dies in mysterious fall from window, By Mallory Gafas and Joshua Berlinger, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ