ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι

Παραιτήθηκε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι
REUTERS/Jonathan Ernst

Την παραίτησή της υπέβαλλε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, την έκανε δεκτή.

 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα axios (που ήταν και το πρώτο μέσο που μετέδωσε την είδηση), η Χέιλι είχε συζητήσει την πιθανότητα παραίτησής της με τον πρόεδρο Τραμπ, κατά την επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο, την περασμένη εβδομάδα.

Οι λόγοι που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή δεν έχουν γίνει γνωστοί. Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η απόφασή της ενδέχεται να σχετίζεται με την προεδρική κούρσα του 2020 – αν και παραμένει ασαφές αν θα είναι η ίδια υποψήφια απέναντι στον νυν πρόεδρο.

Προαναγγέλλοντας μία «μεγάλη ανακοίνωση» μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Χέιλι «φίλη».

«Η Νίκι αποχωρεί στο τέλος του έτους», δήλωσε ο πρόεδρος, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην ενημέρωση. Όπως ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες, η Χέιλι τον είχε ενημερώσει έξι μήνες πριν πως ήθελε ένα «διάλειμμα» - ωστόσο ο ίδιος την είχε αποθαρρύνει, υπερθεματίζοντας για το πόσο ιδιαίτερη ήταν για εκείνον.

Η αποχώρηση της Χέιλι αιφνιδίασε την Ουάσινγκτον, εν μέσω μίας κρίσιμης περιόδου για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και ένα μήνα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η 46χρονη πολιτικός φαίνεται να έχει αφαιρέσει ήδη κάθε αναφορά στη θέση τής πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών από τις προσωπικές πληροφορίες στο Twitter.

Από νωρίς επικριτική

Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας συχνά κι από πολύ νωρίς επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ - ακόμα και πριν την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Η επιλογή της από τον Αμερικανό πρόεδρο για τη νευραλγική αυτή θέση στο διεθνή οργανισμό, τον Νοέμβριο του 2016, είχε εκληφθεί από πολλούς ως κίνηση συμφιλίωσης.

Τον Απρίλιο ήρθε σε σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο, όταν σύμβουλος του Τραμπ υπονόησε πως η Χέιλι είχε κάνει πρόωρα ανακοινώσεις για νέα σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τον Δεκέμβριο του 2017, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο CBS πως οι γυναίκες που κατηγορούν τον Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση «πρέπει να ακουστούν».

Συχνές ήταν και οι αντιπαραθέσεις της με τον πολιτικό της προϊστάμενο, πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, οι σύμβουλοι του οποίου αξίωναν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις θέσεις που διατύπωνε δημοσίως για τα της Ουάσινγκτον.

Κόρη μεταναστών από την Ινδία, η Χέιλι ήταν υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και του παγκόσμιου εμπορίου. Είχε βρεθεί απέναντι από τον Τραμπ, στην κούρσα για τον προεδρικό υποψήφιο του 2016 και, στη συνέχεια, όταν αποχώρησε από τη διεκδίκηση του χρίσματος, υποστήριξε αρχικά τον Μάρκο Ρούμπιο και, στη συνέχεια, τον Τεντ Κρουζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ