ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με την υπόθεση Κασόγκι: Στο Ριάντ ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Θρίλερ με την υπόθεση Κασόγκι: Στο Ριάντ ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών
REUTERS/Leah Millis/Pool

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, έφτασε στο Ριάντ, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και να συζητήσουν την υπόθεση εξαφάνισης του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, αποχώρησαν μετά από εννέα ώρες έρευνας, η πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, που διερευνά την εξαφάνιση του αντιφρονούντα σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Η τουρκική αστυνομία έχει ένα ηχητικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στο Σαουδαραβικό προξενείο» δήλωσε τη Δευτέρα πηγή των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Reuters, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί άλλες λεπτομέρειες.

Πληροφορίες του CNNi το βράδυ της Δευτέρας, ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει έκθεση σύμφωνα με την οποία θα παραδέχεται τον θάνατο του δημοσιογράφου, ως αποτέλεσμα ανάκρισης «η οποία δεν πήγε καλά», ενώ το πόρισμα πιθανώς να καταλήγει ότι η επιχείρηση διεξήχθη χωρίς εξουσιοδότηση.

Σε χτεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «αδίστακτοι δολοφόνοι» βρίσκονται πίσω από την δολοφονία Κασόγκι, ενώ ανακοίνωσε μέσω Twitter πως μίλησε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν σχετικά με Σαουδάραβα δημοσιογράφο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο βασιλιάς Σαλμάν αρνήθηκε ότι «έχει οποιαδήποτε γνώση του τι μπορεί να έχει συμβεί» στον Κασόγκι, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, ενώ υποστήριξε πως οι αρχές της εργάζονται στενά με την Άγκυρα για την υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ