ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Όλα δείχνουν πως ο Κασόγκι είναι νεκρός

Τραμπ: Όλα δείχνουν πως ο Κασόγκι είναι νεκρός
REUTERS/Jonathan Ernst

«Σίγουρα φαίνεται ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους.

«Έτσι μου φαίνεται, είναι πολύ λυπηρό», είπε ο Τραμπ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από την αεροπορική βάση Andrews, ερωτώμενος σχετικά με την τύχη του δημοσιογράφου που μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου για να πάρει κάποια έγγραφα για τον γάμο του με την Τουρκάλα αρραβωνιαστικά του και έκτοτε δεν τον ξαναείδε κανείς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι «περιμένει τα αποτελέσματα των ερευνών» αλλά προειδοποίησε ότι οι συνέπειες θα είναι «πολύ σοβαρές» αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται η Σαουδική Αραβία.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν προσπαθεί να παράσχει κάλυψη στο Ριάντ για την υπόθεση της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία τις ηχητικές αποδείξεις ή τα βίντεο που σχετίζονται με την εξαφάνιση του Κασόγκι. Πρόσθεσε ότι «πιθανότατα θα ξέρουμε τι συνέβη» μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Ένας περίεργος θάνατος

Παράλληλα, ένας από τους 15 ύποπτους που εμπλέκονται στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου έχασε τη ζωή του σε «ύποπτο αυτοκινητιστικό δυστύχημα».

Ο Mashal Saad al-Bostani, ο οποίος ήταν αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, έμεινε σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης και αναχώρησε από την Τουρκία αφού είχε εξαφανιστεί ο Τζαμάλ Κασόγκι.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak δεν έσωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τροχαίο δυστύχημα στο Ριάντ ενώ ο ρόλος του Bostani στην υπόθεση δεν είναι ακόμη σαφής.

Την ίδια ημέρα της δολοφονίας του Κασόγκι άλλοι 14 Ααουδάραβες, ανάμεσά τους και πολλοί αξιωματούχοι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη και βρέθηκαν στο προξενείο ενώ ο Κασόγκι ήταν ακόμα μέσα σύμφωνα με τουρκικές αστυνομικές πηγές. Όλοι τους έχουν αναχωρήσει από την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ