ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις αλλά με… δωράκι για τη Μέι

Brexit: Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις αλλά με… δωράκι για τη Μέι
REUTERS/Toby Melville

Μπορεί οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην κατάφεραν να καταλήξουν σε απτά αποτελέσματα για το Brexit, το κλίμα στις Βρυξέλλες, ωστόσο, είναι αρκετά πιο αισιόδοξο και η Τερέζα Μέι πιθανώς να έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ένα «παράθυρο» χρόνου για να φτάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται πως βλέπουν με θετικό μάτι το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για να προετοιμαστεί ομαλά το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η μεταβατική περίοδος θα ξεκινούσε την 30η Μαρτίου του 2019 και θα διαρκούσε για 21 μήνες.

Οι δύο πλευρές, όμως, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν μια κοινά αποδεκτή «φόρμουλα» για τη μετέπειτα σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία.

Έτσι, η Τερέζα Μέι πρότεινε την παράταση της μεταβατικής περιόδου για «μερικούς μήνες».

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο χρονικής παράτασης. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι δύσκολα θα υπάρχουν αντιδράσεις σε ένα τέτοιο σενάριο.

«Αν η Βρετανία έχει αποφασίσει ότι μια τέτοια παράταση της μεταβατικής περιόδου θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας, είμαι σίγουρος ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να τη δουν θετικά» είπε ο κ. Τουσκ, που παραδέχτηκε ότι δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες για να πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος για το Brexit στο τέλος του επόμενου μήνα.

«Είμαι έτοιμος να συγκαλέσω Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, εάν και όταν ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώσει ότι έχει γίνει αποφασιστική πρόοδος… Και πρέπει να είμαστε σαφείς, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος».

2018 10 18T144832Z 1939325659 RC1C38518AD0 RTRMADP 3 BRITAIN EU SUMMIT

REUTERS/Yves Herman

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι πλέον πιο κοντά.

«Σήμερα αισθανόμαστε ότι είμαστε πιο κοντά σε τελικές λύσεις και συμφωνία, αλλά πιθανώς αυτό να είναι μια περισσότερο συναισθηματική ανάγνωση παρά λογική. Όπως γνωρίζετε, τα συναισθήματα παίζουν ρόλο στην πολιτική».

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση για το Brexit και μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι.

Με τη σειρά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξουν «δύσκολες στιγμές», καθώς η διαπραγμάτευση διανύει τα τελικά στάδια αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξη πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια καλή συμφωνία.

«Ελπίζουμε ότι η παράταση της μεταβατικής περιόδου δεν θα χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αισιοδοξία Μέρκελ

Ιδιαιτέρως αισιόδοξη εμφανίστηκε και η Άνγκελα Μέρκελ, που υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές έχουν καταφέρει να κλείσουν αρκετά ζητήματα.

2018 10 18T142000Z 574860503 RC1ADFB0B0A0 RTRMADP 3 BRITAIN EU SUMMIT

REUTERS/Francois Lenoir

Και η Γερμανίδα καγκελάριος, όμως, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ορισμένα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις. Το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι το ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία, για το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη ικανοποιητική λύση.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση -βάση του υπάρχοντος προγραμματισμού- σε πεντέμισι μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ