ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Σε ετοιμότητα η αστυνομία για το καραβάνι μεταναστών που έχει προορισμό τις ΗΠΑ

Μεξικό: Σε ετοιμότητα η αστυνομία για το καραβάνι μεταναστών που έχει προορισμό τις ΗΠΑ
REUTERS/Ueslei Marcelino

Υπό την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, το Μεξικό ζήτησε τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες ταυτοποίησης για το καραβάνι μεταναστών που ξεκίνησε από τη βόρεια Ονδούρα και έχει προορισμό της ΗΠΑ.

Η μεξικανική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τους αιτούντες χορήγησης προσφυγικού καθεστώτος. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε συνάντηση με τον Μεξικανό ομόλογό του, ευχαρίστησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αποτροπή της εισόδου των μεταναστών στο αμερικανικό έδαφος.

Σύμφωνα με το Associated Press, όσοι μετανάστες δεν έχουν διαβατήρια αλλά έχουν εθνικές ταυτότητες, μπορούν με αυτές να ταξιδεύουν στην κεντρική Αμερική, ωστόσο για την είσοδό τους στο Μεξικό όμως απαιτείται διαβατήριο.

Περίπου 3.000 μετανάστες πέρασαν τη Δευτέρα τα σύνορα της Ονδούρας με τη Γουατεμάλα και κατευθύνονται βόρεια, μετά από αντιπαράθεση με τις αστυνομικές αρχές και παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, είχε απειλήσει να διακόψει την οικονομική και την υλική βοήθεια που παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση στην Ονδούρα αν οι τοπικές αρχές δεν διέκοπταν την πορεία του καραβανιού.

Χθες, Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα αναπτύξει στρατό των ΗΠΑ και θα κλείσει τα νότια σύνορα της χώρας του, αν το Μεξικό δεν κάνει κινήσεις για να σταματήσει την πομπή μεταναστών από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 10% του πληθυσμού της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας επιχειρεί να γλιτώσει από τον κίνδυνο και την εξαναγκαστική στρατολόγηση σε συμμορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ