ΚΟΣΜΟΣ

Συνεδρίαση «θρίλερ» στη πΓΔΜ: Καταγγελίες για δωροδοκίες – «Μάχη» για τους 80

Συνεδρίαση «θρίλερ» στη πΓΔΜ: Καταγγελίες για δωροδοκίες – «Μάχη» για τους 80
Αθηναϊκό Πρακτορείο

Στα άκρα οδηγείται η πολιτική κόντρα στην πΓΔΜ, καθώς, τη στιγμή που η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την τροποποίηση του Συντάγματος συζητείται ενώπιον του κοινοβουλίου, το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE καταγγέλλει προσπάθειες χρηματισμού βουλευτών, για να υπερψηφίσουν την εισήγηση του πρωθυπουργού της χώρας

Δείτε LIVE τη συνεδρίαση:

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο pressingtv.mk, o γ.γ. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιγκόρ Γιανούσεφ δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων: «Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα».

Απευθυνόμενος δε στον Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Γιανούσεφ είπε: «Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή χώρα, για την οποία αγωνιστήκατε! Ασκείτε βία κατά του μακεδονικού λαού. Αυτές οι τακτικές θα γυρίσουν επάνω σας σαν μπούμερανγκ!».

Ο γ.γ. του VMRO - DPMNE υποστήριξε ότι επιτήδειοι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν βουλευτές της αντιπολίτευσης με ποσά από 250.000 έως και 2 εκατ. ευρώ, για να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, ο κ. Γιανούσεφ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως κανείς από αυτούς δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο, «γιατί είναι «στο πλευρό του λαού». «Είστε το τελευταίο φράγμα πριν από αυτή την τρελή κυβέρνηση. Θα επιβιώσουμε και θα κερδίσουμε», κατέληξε ο ίδιος.

Αρνείται τις κατηγορίες το κυβερνών κόμμα

Από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα διαψεύδει τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί δωροδοκίας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Kostadin Kostadinov, χαρακτήρισε τον συνασπισμό VMRO-DPMNE «αντι-δυτικό» και «αντι-μακεδονικό» και αρνήθηκε τις καταγγελίες για απόπειρες δωροδοκίας και εκβιασμούς.

«Θα καταθέσουμε αγωγές. Αφήστε αυτά τα μεγάλα ψέματα σε κρίσιμες στιγμές για το μέλλον να κριθούν στο δικαστήριο. Ο Μίτσκοσκι και ο Γκρούεφκσι δεν θα πετύχουν. Αγαπούν μόνο το έγκλημα, αλλά όχι και τη Μακεδονία. Οι νομοθέτες δρουν ελεύθερα και αντιτίθενται στον αντιδυτικό Μίτσκοσκι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ζάεφ: Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας

Αργά το απόγευμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ, αφήνοντας αδιευκρίνιστο αν η διαδικασία θα συνεχιστεί απόψε ή όχι.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τα σκοπιανά Μέσα ήταν ότι η συζήτηση για την κρίσιμη ψηφοφορία θα ξεκινούσε στις 21.00 τοπική ώρα, ή 22.00 ώρα Ελλάδας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν σκοπιανά Μέσα, το Κοινοβούλιο στις 23:00 ώρα Ελλάδας ήταν άδειο.

Σύμφωνα όμως με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, το VMRO από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν μπορεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να γίνει η συνεδρίαση, καθώς δεν είχε ενημερωθεί επισήμως έως τις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ