Κρίσιμη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πΓΔΜ
Πηγή: REUTERS/Marko Djurica/File Photo

Στην πΓΔΜ φτάνει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, μερικές μόλις ημέρες μετά το πρώτο «ναι» των Σκοπιανών βουλευτών και ενώ η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα ρευστή.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε χτες πρόθυμος να συνεργαστεί με τους οκτώ βουλευτές της σκοπιανής αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση για την συνταγματική αναθεώρηση, οι οποίοι ζήτησαν περαιτέρω εγγυήσεις για τη διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας.

Με το κλίμα στα Σκόπια να είναι εκρηκτικό, η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την εκτόνωση της έντασης.

Όπως ανέφερε το tweet της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, που ανήγγειλε την επίσκεψη, ο κ. Πάλμερ θα επισκεφτεί τη χώρα στις 22 Οκτωβρίου για να υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών και τη σημασία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της χώρας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Πάλμερ διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της πΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν στη χώρα τους» είχε υπογραμμίσει ο ίδιος.

 

 

Διαβάστε επίσης