ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ύποπτα δέματα και σε πρώην γενικό εισαγγελέα και τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης

ΗΠΑ: Ύποπτα δέματα και σε πρώην γενικό εισαγγελέα και τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης
REUTERS/Kevin Coombs

Ο Έρικ Χόλντερ, πρώην Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση Ομπάμα και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είναι τα τελευταία ονόματα στον κατάλογο των ανθρώπων στους οποίους έχουν αποσταλεί ύποπτα δέματα μέσω ταχυδρομείου. Το πακέτο που απευθυνόταν στην πρώην γενικό εισαγγελέα παρελήφθη σε ταχυδρομική μονάδα διαλογής, ανέφερε το MSNBC.

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης είπε ότι «δεν θα εκπλαγεί» αν εντοπιστούν και άλλα τέτοια ύποπτα δέματα, ενώ ένας ύποπτος μηχανισμός, πιθανότατα βόμβα, ερευνάται και σε κτήριο του Κογκρέσου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το γραφείο της βουλευτή των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις αλλά και της εφημερίδας San Diego Union-Tribune εκκενώθηκε εξαιτίας εντοπισμού ύποπτου πακέτου, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Το ίδιο συνέβη και στο γραφείο της βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς στη Φλόριντα. Η Γουάσερμαν-Σουλτς είναι η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, τα ύποπτα πακέτα εντοπίστηκαν κατά τη συνήθη διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας και οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν εκτέθηκαν σε κίνδυνο, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο συνδεόνται μεταξύ τους οι επιθέσεις.

Συναγερμός στις ΗΠΑ μετά από «μπαράζ» αποστολής εκρηκτικών μηχανισμών

Νωρίτερα οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ εντόπισαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν ως παραλήπτες τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε επίσης ένα ύποπτο δέμα που απευθυνόταν στον Λευκό Οίκο, γεγονός που τελικώς διαψεύσθηκε.

Σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος καταδικάζει «τις βίαιες επιθέσεις που επιχειρήθηκαν» εναντίον του Ομπάμα, των Κλίντον και άλλων δημοσίων προσώπων. Αποκαλεί τις ενέργειες αυτές «ποταπές» και αναφέρει πως οι υπεύθυνοι για τα δέματα θα λογοδοτήσουν στον μέγιστο βαθμό σύμφωνα με τον νόμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ