ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Κασόγκι: Δείγματα νερού από το πηγάδι του προξενείου αναλύει η αστυνομία

Υπόθεση Κασόγκι: Δείγματα νερού από το πηγάδι του προξενείου αναλύει η αστυνομία
REUTERS/Beawiharta

Η τουρκική αστυνομία ερευνά δείγματα νερού που πήρε από το πηγάδι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Οι τουρκικές αρχές έλαβαν άδεια την Τετάρτη (χθες) να επιθεωρήσουν το πηγάδι μετά την αρχική άρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει το Ριάντ για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι και ιδίως σχετικά με την ταυτότητα των εντολέων της δολοφονίας αλλά και το πού βρίσκεται το πτώμα του.

«Υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις», είπε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Έχουν συλληφθεί 18 άτομα (στη Σαουδική Αραβία), γιατί αυτοί; Ποιος τους έδωσε εντολές; (...) Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί το πτώμα του Τζαμάλ Κασόγκι. Πού βρίσκεται;», πρόσθεσε.

Ο Κασόγκι εισήλθε στις 2 Οκτωβρίου στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του. Το Ριάντ τελικά παραδέχθηκε ότι πέθανε στη διάρκεια ενός «καυγά», όμως η Άγκυρα επιμένει ότι πρόκειται για «πολιτική δολοφονία». Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι πρόκειται «για μια προμελετημένη ανθρωποκτονία».

Επίσης, πληροφορίες που μεταδώθηκαν από πολλά διεθνή μέσα ανέφεραν ότι τμήματα του σώματος του Κασόγκι βρέθηκαν στον κήπο της κατοικίας του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο δηλώνοντας άγνοια από την πλευρά της Τουρκίας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, όμως τόνισε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται προς το παρόν να φέρει την υπόθεση σε διεθνές δικαστήριο.

Όμως «αν τα διεθνή δικαστήρια αναλάβουν μια πρωτοβουλία», η Τουρκία θα τους προσφέρει τις πληροφορίες που διαθέτει, εξήγησε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο και οι οποίες ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Τουρκίας μοιράστηκαν με την επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει αναφορικά με την έρευνα, κυρίως «εικόνες από βίντεο και ηχογραφήσεις», ο Τσαβούσογλου απέφυγε να σχολιάσει όμως πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα μοιραστεί «τα έγγραφα και τις αποδείξεις που διαθέτει με τις χώρες ή τους θεσμούς που το επιθυμούν».

Προμελετημένο έγκλημα, λέει το Ριάντ

Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως, με βάση τις πληροφορίες που παρείχε η Τουρκία, οι ύποπτοι που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι διέπραξαν μια «προμελετημένη» ενέργεια, σύμφωνα με επίσημη δήλωση που εκδόθηκε στο Ριάντ.

Οι έρευνες συνεχίζονται, πρόσθεσε ο εισαγγελέας στην ανακοίνωση αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ