ΚΟΣΜΟΣ

Τσελίκ: Θα απαντηθεί σκληρά οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας να διευρύνει τα χωρικά της ύδατα

Τσελίκ: Θα απαντηθεί σκληρά οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας να διευρύνει τα χωρικά της ύδατα
REUTERS/Will Russell

Σε νέες προκλήσεις για το ζήτημα της τμηματικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης προχώρησε η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ να προειδοποιεί την Ελλάδα με «σκληρή απάντηση» σε περίπτωση σταδιακής επέκτασης των χωρικών υδάτων.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια από την Ελλάδα να διευρύνει σταδιακά τα χωρικά της ύδατα θα απαντηθεί σκληρά από την Τουρκία», δήλωσε ο Τσελίκ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σημειώνεται ότι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε πριν από μερικές ημέρες με μια προκλητική δήλωση το ζήτημα της επέκτασης, διαμηνύοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ως η χώρα μας έχει κάνει πολλές φορές «παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια» ισχυριζόμενος παράλληλα ότι στην Ελλάδα πολλές φορές «προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων».

«Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους… Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Σε δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια αφορά στο Ιόνιο. Μάλιστα, ο τέως υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι Τούρκοι δεν αιφνιδιάστηκαν από αυτή την απόφαση, καθώς είναι κάτι που γνώριζαν από καιρό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ