ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τραμπ - Σι για το εμπόριο και τη Β. Κορέα

Επικοινωνία Τραμπ - Σι για το εμπόριο και τη Β. Κορέα
EPA/ROMAN PILIPEY

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε μια «μακρά και πολύ καλή» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ακανθώδες θέμα του εμπορίου αλλά και την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα.

«Μόλις είχα μια πολύ καλή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Μιλήσαμε για πολλά θέματα, δίνοντας βάση στο εμπόριο», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, υπενθυμίζοντας ότι προγραμματίζεται και μια συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου της G20, που θα διεξαχθεί στην Αργεντινή στα τέλη Νοεμβρίου. «Είχαμε επίσης μια καλή συζήτηση για τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, επιβάλλοντας εκατέρωθεν δασμούς και προκαλώντας ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξαπέλυσε επίσης επίθεση εναντίον του Πεκίνου που κατηγορήθηκε από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στις αρχές Οκτωβρίου ότι «κλέβει» ευαίσθητες τεχνολογίες, ότι καταπατά τις πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες, ακόμη και ότι αναμιγνύεται στις αμερικανικές εκλογές εναντίον του Τραμπ.

Η σύνοδος της G20 θα φιλοξενηθεί φέτος στο Μπουένος Άιρες, το διήμερο 30 Νοεμβρίου-1η Δεκεμβρίου. Αξιωματούχοι και των δύο χωρών έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα μιας κατ' ιδίαν συνάντησης του Τραμπ με τον Σι, στο περιθώριο αυτού του φόρουμ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ