Ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την καμπάνια υπέρ του Brexit ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Πηγή: REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της καμπάνιας υπέρ του Brexit και υποστηρικτής σειράς οργανώσεων κατά της ΕΕ, Άρον Μπάνκς παραπέμπεται στην υπηρεσία κατά του Οικονομικού Εγκλήματος για ξέπλυμα χρήματος.

Πρόκειται για μια σκοτεινή προσωπικότητα που απασχόλησε τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, πριν μερικά χρόνια με τις εισφορές εκατομμυρίων στο Κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ.

Με την έναρξη της καμπάνιας για το δημοψήφισμα, ο κ. Μπάνκς υποστήριξε οικονομικά μια σειρά οργανώσεων υπέρ του Brexit. Συνολικά δαπάνησε 8 εκατομμύρια στερλίνες με την μερίδα του λέοντος, 3 εκατομμύρια να πηγαίνουν στην καμπάνια Leave.EU.

Τα χρήματα προήλθαν από εξωχώριο λογαριασμό με ύποπτες καταθέσεις από ανώνυμη πηγή. Έντονες φήμες μάλιστα αναφέρουν φέρουν τα χρήματα να προέρχονται από ρωσικές πηγές.

2018 11 01T124425Z 952117694 LR2EBBI108NYW RTRMADP 3 BRITAIN EU ARRONBANKS

REUTERS/Stefan Wermuth

Άλλωστες, είναι γνωστή η σχέση του εκατομμυριούχου με την Ρωσία, αναφέρει η Deutsche Welle.

Η σύζυγος του είναι Ρωσίδα που πήγε στη Βρετανία, με σπουδαστική βίζα, στα τέλη της δεκαετίας του 90 και ενεπλάκη σε σεξουαλικό σκάνδαλο με βουλευτή των Φιλελευθέρων, ο οποίος συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Εθνική Ασφάλεια. Έντονες φήμες αναφέρουν ότι η ίδια έχει σχέση με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο βουλευτής παραιτήθηκε και η ίδια απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές. Λόγω ελλείψεως αποδεικτικών στοιχείων δεν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη ωστόσο οι υποψίες παραμένουν.

Ο κατηγορούμενος είναι φίλος με Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ και φανατικός εχθρός της Ευρώπης. Ισχυρίζεται ότι ασχολείται με ασφάλειες αλλά κανείς δεν γνωρίζει πως απέκτησε τόσα χρήματα.

Η παραπομπή του στην υπηρεσία κατά του Οικονομικού Εγκλήματος ήταν το έναυσμα για έναν αριθμό βουλευτών της αντιπολίτευσης να ζητήσουν την παύση των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Διαβάστε επίσης