ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Οι διασώστες είχαν χάσει κάθε ελπίδα ότι τα παιδιά θα επιβιώσουν

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Οι διασώστες είχαν χάσει κάθε ελπίδα ότι τα παιδιά θα επιβιώσουν
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CHAICHAN CHAIMUN

Το καλοκαίρι που πέρασε, ο εγκλωβισμός δώδεκα παιδιών και του προπονητή τους σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης συγκλόνισε όλο τον πλανήτη. Τώρα, οι διασώστες αποκαλύπτουν πως δεν είχαν ελπίδες ότι θα βρουν ζωντανούς τους μικρούς ποδοσφαιριστές και τον «μέντορά» τους.

Σύμφωνα με το νέο, συγκλονιστικό βιβλίο «The Boys in the Cave» («Τα Αγόρια στο Σπήλαιο») του Matt Gutman, δύο από τα δώδεκα παιδιά παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους κατά τη ριψοκίνδυνη διάσωση. Ένα εκ των δύο, ο «Night» («Νύχτα) όπως τον αποκαλούν, εμφάνισε σοβαρό πρόβλημα υγείας και οι διασώστες χρειάστηκε να τον επαναφέρουν στη ζωή ξανά και ξανά.

Το δεύτερο παιδί, ο 13χρονος «Pong» όπως τον φωνάζουν, έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο λόγω υποθερμίας. Επέζησε λόγω του διασώστη του, ο οποίος τον έσφιγγε στην αγκαλιά του, προκειμένου να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του, όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο.

Τις ημέρες της διάσωσης, όπως αναφέρει η New York Post, οι ειδικοί υπολόγιζαν πως μόνο δύο ή τρία αγόρια θα κατάφερναν να βγουν ζωντανά από τη σπηλιά - «εφιάλτη»…

Ευτυχώς, οι δυσκολίες με τα δύο συγκεκριμένα παιδιά ξεπεράστηκαν και οι «Αγριόχοιροι» μαζί με τον προπονητή τους, διασώθηκαν, είναι καλά στην υγεία τους και με την περιπέτειά τους έδωσαν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και δίδαξαν ανθρώπους από όλον τον κόσμο να μην τα παρατούν ποτέ. Ακόμη κι όταν οι ελπίδες για επιβίωση πλησιάζουν στο ναδίρ...

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες»

«Τα αγόρια προσπάθησαν να σκάψουν για να βγουν… Τους είπα να μην φοβούνται και πως η στάθμη του νερού θα έπεφτε την επόμενη ημέρα. Είδαμε νερό να στάζει από τα τοιχώματα του σπηλαίου οπότε μείναμε κοντά σε αυτό το σημείο… Εκείνη την ώρα δεν φοβόμασταν, επειδή πιστεύαμε ότι το νερό θα υποχωρούσε και θα ερχόταν κάποιος να μας σώσει».

Με τα λόγια αυτά, ο 25χρονος προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας των «Αγριόχοιρων» είχε περιγράψει τον Ιούλιο τις πρώτες ώρες που πέρασε με τα 12 παιδιά μέσα στο σπήλαιο.

«Δεν είχαμε φαγητό, μόνο νερό πίναμε» είπε με παράπονο στη φωνή του ένα από τα παιδιά.

Απαντώντας σε ερώτημα για το τι έκαναν για να καταπολεμήσουν την πείνα που αισθάνονταν ένα από τα αγόρια είπε: «Σκεφτόμουν το τηγανητό κοτόπουλο…».

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες»: Οι «Αγριόχοιροι» περιγράφουν την περιπέτειά τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ