ΚΟΣΜΟΣ

Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων ενόψει της γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων ενόψει της γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ
EUROKINISSI//ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ/ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ/ φωτογραφία αρχείου

Νέες προκλήσεις από πλευράς τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις προσπάθειες εξόρυξης φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Τούρκο πρόεδρο να διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει «μονομερείς προσπάθειες» από τις οποίες θα έχει αποκλειστεί η Τουρκία και η «Βόρεια Κύπρος». Οι προειδοποιήσεις του Ερντογάν έρχονται την ώρα που το γεωτρύπανο της ExxonMobil κατευθύνεται προς την Κύπρο για να προχωρήσει σε γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση διπλωματικών πηγών από την Αθήνα, που τόνιζαν την Κυριακή ότι ο «μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα».

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν δε ότι η Αθήνα δεν «θα παρασυρθεί από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την καθέλκυση μιας νέας κορβέτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε πως «εκείνοι που νόμιζαν πως μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο ενάντια στην Τουρκία έχουν ήδη αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι έκαναν τεράστιο λάθος».

«Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλων χωρών. Το μόνο που κάνουμε είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των αδελφών μας» ανέφερε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σημείωσε, ακόμη, πως οι εξελίξεις που διαδραματίζονται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίου δείχνουν την αναγκαιότητα ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού. «Η αποφασιστικότητά μας για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων ενισχύεται με κάθε νέο σκάφος που εντάσσεται στο στόλο μας», είπε σύμφωνα με τη Hurriyet και πρόσθεσε:

«Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν πειρατή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ