ΚΟΣΜΟΣ

«Ευρωπαϊκό στρατό» ζητά ο Εμανουέλ Μακρόν

«Ευρωπαϊκό στρατό» ζητά ο Εμανουέλ Μακρόν
REUTERS / Ludovic Marin

Η Ευρώπη δεν θα μπορεί να υπερασπισθεί τον εαυτό της χωρίς «έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο δίκτυο Europe 1.

«Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. Απέναντι στην Ρωσία που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική...οφείλουμε να έχουμε μία Ευρώπη που αμύνεται περισσότερο μόνη, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά κυρίαρχο τρόπο», εξήγησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε, χωρίς να τις κατονομάζει, «σε αυταρχικές δυνάμεις που αναδύονται και πάλι και επανεξοπλίζονται στα όρια της Ευρώπης». Ζήτησε, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «να προστατευθούμε απέναντι στην Κίνα, την Ρωσία και ακόμη και απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Διεθνή Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF). «Ποιος είναι το βασικό θύμα;», αναρωτήθηκε: «Η Ευρώπη και η ασφάλειά της».

Ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο θα πρέπει να συσταθεί το 2019 για να αναπτύξει τις στρατιωτικές ικανότητες των κρατών μελών και να προωθήσει την στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Παρίσι αναλαμβάνει επίσης την πρωτοβουλία μαζί με οκτώ ευρωπαίους εταίρους της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία θα έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί με ταχύτητα μία στρατιωτική επιχείρηση, μία εκκένωση περιοχής σε εμπόλεμη χώρα ή επιχειρήσεις αρωγής σε περίπτωση καταστροφής.

Η ικανότητα ενισχυμένης άμυνας της Ευρώπης αποτελεί ένα από τα σχέδια στα οποία έδωσε προτεραιότητα ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την συνέντευξή του ώστε να ανταποκριθεί στους «φόβους» των Ευρωπαίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ