ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Ενδιάμεσες εκλογές: Κλείνουν οι κάλπες στις περισσότερες Πολιτείες

ΗΠΑ - Ενδιάμεσες εκλογές: Κλείνουν οι κάλπες στις περισσότερες Πολιτείες
REUTERS

Οι κάλπες μέχρι τις 20:00 ώρα ανατολικής ακτής (03:00 ώρα Ελλάδας) είχαν κλείσει σε 26 Πολιτείες, ενώ οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ψηφίζουν στις υπόλοιπες, έπειτα από μια σκληρή, πολωτική προεκλογική εκστρατεία, σε μια αναμέτρηση που θα κρίνει εάν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα διατηρήσει ή όχι τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Η συνολική εικόνα, τόσο για τη Βουλή όσο και για τη Γερουσία, δεν θα ξεκαθαρίσει πριν περάσουν πολλές ώρες ακόμη.

Τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να μεταδίδονται από Πολιτείες όπως η Ιντιάνα και το Κεντάκι, που θεωρούνται σημαντικές για την έκβαση της μάχης για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όμως θα περάσουν πολλές ώρες πριν να γίνει σαφές ποιοι επικράτησαν.

Σε ό,τι αφορά τη Γερουσία, τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα προέβλεψαν πριν από λίγο ότι ο 77χρονος Μπέρνι Σάντερς (Βερμόντ) και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ το 2016 Τιμ Κέιν (Βιρτζίνια), επανεκλέγονται με άνεση.

Όμως δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιος κέρδισε μια ιδιαίτερα κρίσιμη αναμέτρηση, αυτή στην Ιντιάνα, όπου αναμετρώνται ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Ντόνελι με τον Ρεπουμπλικάνο Μάικ Μπράουν, καθώς έχει καταμετρηθεί μόλις το 4% των ψήφων.

Οι πρώτες εθνικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφότου ο Τραμπ έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου το 2016 μετατράπηκαν, εν μέρει με δική του πρωτοβουλία, σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ