Άσυλο από το Βέλγιο ζητά ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EPA/MARCOS PIN

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού και κατηγορούμενος για απαγωγή βουλευτή της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, έχει ζητήσει άσυλο από το καλοκαίρι από τις αρχές του Βελγίου, όπου διαμένει με την οικογένειά του από το 2017, ανέφεραν δύο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση αυτή.

Ο Κορέα, πρόεδρος της χώρας του από το 2007 μέχρι το 2017, κλήθηκε την Τετάρτη από τις δικαστικές αρχές του Ισημερινού να επιστρέψει στο Κίτο για να δικαστεί, κατηγορούμενος για την εμπλοκή του στην απαγωγή ενός στελέχους της αντιπολίτευσης το 2012.

Ο ίδιος δηλώνει αθώος και νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι είναι θύμα «πολιτικής δίωξης» εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης, ενώ κατηγορεί τον διάδοχο και πρώην σύμμαχό του, τον Λένιν Μορένο, για «συνωμοσία» σε βάρος του.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, το αίτημα για χορήγηση ασύλου υποβλήθηκε στις 25 Ιουνίου και εξετάζεται από τον Αύγουστο από τη Γενική Επιθεώρηση για τους πρόσφυγες και τους απάτριδες (CGRA).

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της εν λόγω υπηρεσίας αυτής, ο Νταμιέν Ντερμό, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα. «Η εξέταση μιας υπόθεσης από τη CGRA διαρκεί κατά μέσο όρο τρεις μήνες. Υπάρχουν υποθέσεις για τις οποίες μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος», εξήγησε.

Ο 55χρονος Κορέα εγκαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο Βέλγιο, τη χώρα από την οποία κατάγεται η σύζυγός του και όπου σπούδασε και ο ίδιος. Στον Ισημερινό κατηγορείται ότι διέταξε την απαγωγή, από την Μπογκοτά του πρώην βουλευτή Φερνάντο Μπάλντα ο οποίος είχε καταφύγει στην Κολομβία και κατήγγειλε την πολιτική δίωξή του.

Ο Μπάλντα υποχρεώθηκε από πολλούς άνδρες να μπει σε ένα αυτοκίνητο, με σκοπό να τον μεταφέρουν διά της βίας στον Ισημερινό, όμως απελευθερώθηκε πολύ γρήγορα από την κολομβιανή αστυνομία.

Διαβάστε επίσης