ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Ιδιωτικοποιείται το θρυλικό ξενοδοχείο La Mamounia στο Μαρακές

Μαρόκο: Ιδιωτικοποιείται το θρυλικό ξενοδοχείο La Mamounia στο Μαρακές
mamounia.com

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας, το θρυλικό ξενοδοχείο La Mamounia στην καρδιά του Μαρακές, που έχει φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, συμπεριλήφθηκε σήμερα στον κατάλογο των δημόσιων επιχειρήσεων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν από το 2019 και μετά.

Το υπουργικό συμβούλιο του Μαρόκο ενέκρινε το νομοσχέδιο που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και το πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ εκκρεμεί η έγκριση του κοινοβουλίου.

Το La Mamounia ανήκει στην Εθνική Υπηρεσία Σιδηροδρόμων (ΟNCF) και στον σχεδόν έναν αιώνα της λειτουργίας του, έχει φιλοξενήσει στα 200 δωμάτια και τις σουίτες του πολιτικούς και καλλιτέχνες, από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ -που περνούσε τις ώρες του ζωγραφίζοντας-, τον Ρόναλντ Ρίγκαν, τον Ζακ Σιράκ, τον Όρσον Ουέλες, μέχρι τον Νέλσον Μαντέλα, τη Χίλαρι Κλίντον και τον Έλτον Τζον. Εκεί γυρίστηκαν επίσης πολλές ταινίες, όπως «Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά» του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Το ξενοδοχείο έκλεισε το 2006 προκειμένου να γίνουν σημαντικές εργασίες ανακαίνισης και τα έπιπλά του, σε στιλ Art Déco, πουλήθηκαν σε δημοπρασία, ενώ άνοιξε ξανά τις πύλες του τρία χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου, ότι θα προχωρήσει σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων το 2019, με σκοπό να συγκεντρώσει το ποσό των περίπου 920 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ