ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Ένας Ελληνοαμερικανός μεταξύ των θυμάτων του μακελειού στο μπαρ

Καλιφόρνια: Ένας Ελληνοαμερικανός μεταξύ των θυμάτων του μακελειού στο μπαρ
REUTERS/Ringo Chiu

Δώδεκα νεκροί είναι ο θλιβερός απολογισμός του μακελειού που σημειώθηκε χθες, Πέμπτη, σε μπαρ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο δράστης της επίθεσης επέσε, επίσης, νεκρός στο σημείο της επίθεσης. 

Μεταξύ των 12 θυμάτων είναι και ο Ελληνοαμερικανός Τηλέμαχος Ορφανός (Telemachus Orfanos), ο οποίος τον Οκτώβριο του 2017 ήταν ένας από τους επιζήσαντες μιας άλλης «τυφλής» επίθεσης ενός ένοπλου, με δεκάδες θύματα.

Ο Ελληνοαμερικανός βρισκόταν στο φεστιβάλ κάντρι μουσικής Route 91 στο Λας Βέγκας, όταν ο 64χρονος Στίβεν Πάντοκ άνοιξε πυρ από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του, σκοτώνοντας 59 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 527, πριν αυτοκτονήσει.

Τότε ο Τηλέμαχος επέζησε αλλά έχασε τη ζωή του σε ένα άλλο μακελειό, αυτό του Thousand Oaks. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά εργαζόταν στο μπαρ Borderline, όπου σημειώθηκε η επίθεση, ήταν μέλος των προσκόπων και είχε υπηρετήσει στο αμερικανικό ναυτικό.

kalifornia makeleio ellinoamerikanos 2

Ο Ελληνοαμερικανός που έχασε τη ζωή του/Πηγή: Facebook

Επιζήσαντες του μακελειού του Λας Βέγκας, συνήθιζαν να συγκεντρώνονται στο συγκεκριμένο μπαρ, προκειμένου να αλληλοστηρίζονται μετά την τραυματική εμπειρία που είχαν ζήσει.



Sean Adler, 48 ετών, Cody Coffman 22, Blake Dingman, 23, Jake Dunham, 21, Alaina Housley, 18, Justin Meek, 23, Daniel Manrique, Kristina Morisette, Telemachus Orfanos, and Noel Sparks είναι τα ονόματα των θυμάτων του μακελάρη, ο οποίος στη συνέχεια πυροβόλησε τον πρώτο αστυνομικό που έφτασε στο σημείο, τον Ron Helus, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο 28χρονος Ian David Long αναγνωρίστηκε ως ο δράστης της επίθεσης στο μπαρ της Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσε ο σερίφης Τζέοφ Ντιν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα πρόκειται για βετεράνο πεζοναύτη και χρησιμοποίησε ένα 45αρι Glock για την επίθεση, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτοκτόνησε μετά το μακελειό.



Ο 28χρονος σκότωσε 12 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους έναν βοηθό σερίφη, αφού μπήκε αργά χθες το βράδυ (τοπική ώρα) σε μπαρ στη Νότια Καλιφόρνια και άρχισε να πυροβολεί, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Είχαμε πολλές επαφές με τον Long επί σειρά ετών, για μικροεπεισόδια», εξήγησε ο σερίφης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Τον περασμένο Απρίλιο αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του και, επειδή εκείνος συμπεριφερόταν «με παράλογο τρόπο», κάλεσαν ειδικούς ψυχολόγους. Ο Long φαίνεται ότι πυροβολούσε στην τύχη τα θύματά του μέσα στο μπαρ, χρησιμοποιώντας μόνο ένα πιστόλι των 45 χιλιοστών. Τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Τον Ιανουάριο του 2015 ο βετεράνος πεζοναύτης είχε δεχτεί επίθεση σε ένα άλλο μπαρ ενώ παλαιότερα είχε εμπλακεί σε ένα τροχαίο ατύχημα. Τον περασμένο Απρίλιο, αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του, έπειτα από κλήση που έλαβαν, συζήτησαν μαζί του και, διαπιστώνοντας ότι η συμπεριφορά του ήταν αλλοπρόσαλλη, κάλεσαν ψυχολόγους να τον εξετάσουν. Τελικά όμως οι Αρχές δεν βρήκαν κανένα λόγο για να τον συλλάβουν ή να διατάξουν την εισαγωγή του σε ψυχιατρική κλινική και τον άφησαν στο σπίτι του.

Η αστυνομία, σύμφωνα πάντα με τον σερίφη, είχε την εντύπωση ότι ο Long έπασχε κατά πάσα πιθανότατα από μετατραυματικό στρες.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι έριχνε και καπνογόνα κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όμως ο σερίφης δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία. Το συγκεκριμένο μπαρ οργάνωνε φοιτητικές βραδιές κάθε Τετάρτη. Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικίας από 21 έως 26 ετών.

Ο νεκρός αστυνομικός είναι ο 54χρονος Ρον Χίλους, είπε ο Ντιν στους δημοσιογράφους. Ήταν ο πρώτος που έφθασε στο μπαρ μαζί μ' έναν αστυνομικό της τροχαίας αυτοκινητοδρόμων και μπήκε μέσα σ' αυτό λίγο πριν από τις 11:30 μ.μ. (09:30 χθες, ώρα Ελλάδας).

Αφού υπήρξε μια ανάπαυλα περίπου 15 λεπτών, μπήκαν στο μπαρ κι άλλοι αστυνομικοί και βρήκαν τον ένοπλο νεκρό από σφαίρα.

Το επεισόδιο συνέβη λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ένας άνδρας οπλισμένος με αυτόματο τουφέκι πυροβόλησε και σκότωσε 11 ανθρώπους στη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών του εβραϊκού Σαββάτου σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

Ο αυτόπτης μάρτυρας Τζον Χετζ είπε στο ABC News πως βρισκόταν κοντά στην μπροστινή είσοδο του μπαρ, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. «Άρχισα ν' ακούω τους πυροβολισμούς. Ήταν ίσως τρεις ή τέσσερις. Έπεσα στο πάτωμα. Κοίταξα γύρω. Ο φρουρός ασφαλείας ... είχε πυροβοληθεί, είχε πέσει. Ο ένοπλος έριχνε παντού καπνογόνα. Και συνέχιζε να πυροβολεί».

Ο Ντιν είπε πως υπολογίζει ότι 10 έως 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας με τραύμα από σφαίρα, πήγαν μόνοι τους σε νοσοκομεία της περιοχής. Πρόσθεσε πως πιστεύει ότι τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά και ότι οι περισσότεροι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, μερικοί σπάζοντας παράθυρα.

Δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα κανενός από τα θύματα, πέραν του αστυνομικού. Ο Ρον Χίλους υπέκυψε μερικές ώρες αφού πυροβολήθηκε, μετά τη μετοφορά του σε νοσοκομείο της περιοχής, είπε ο Ντιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ