ΚΟΣΜΟΣ

Σαλβίνι σε Κομισιόν: «Δεν υποχωρούμε ούτε κατά ένα εκατοστό»

Σαλβίνι σε Κομισιόν: «Δεν υποχωρούμε ούτε κατά ένα εκατοστό»
REUTERS/Remo Casilli

«Δεν υποχωρούμε ούτε κατά ένα εκατοστό» διεμήνυσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, αναφερόμενος στην ιταλική απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εστάλη το βράδυ της Τρίτης. Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Κομισιόν για αναθεώρηση.

«Στην ΕΕ υπάρχουν κάποιοι γραφομανείς, οι οποίοι στέλνουν γράμματα και εμείς απαντάμε ευγενικά, με άλλα γράμματα, αλλά δεν υποχωρούμε ούτε κατά ένα εκατοστό. Διότι έχει λάθος η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, στις ιδρυτικές της συνθήκες, εγγυάται στις χώρες μέλη τη δυνατότητα να εγγυηθούν την ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση. Αλλά, αν δεν με αφήνεις να ξοδέψω χρήματα, την πλήρη απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα πώς στο διάτανο θα μπορέσω να τα εγγυηθώ;» δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε την Τρίτη ότι το σχέδιο της Ρώμης για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω αύξησης του ελλείμματος θα κάνει τη χώρα ευάλωτη στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της και υπάρχει κίνδυνος να την οδηγήσει σε ύφεση, προτείνοντας αντ' αυτού μια «συγκρατημένη» δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθούν τα κόστη αναχρηματοδότησης του ιταλικού κρατικού χρέους.

Στην ετήσια αξιολόγησή του γα την οικονομική πολιτική της Ιταλίας, το ΔΝΤ σημείωσε ότι η όποια προσωρινή, βραχυπρόθεσμη τόνωση της ανάπτυξης από αυτό το δημοσιονομικό πακέτο υπερακοντίζεται από τον «σημαντικό κίνδυνο» ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης των ιταλικών δημοσιονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ