ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Διαλύεται η κυβέρνηση της Μέι μετά την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit

Βρετανία: Διαλύεται η κυβέρνηση της Μέι μετά την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit

Λίγες ώρες μετά την εξασφάλιση της στήριξης του υπουργικού συμβουλίου στο προσχέδιο  της συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, και λίγο πριν η Τερέζα Μέι το παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο, η βρετανική κυβέρνηση κλυδωνίζεται από τις παραιτήσεις υπουργών, που εγκαταλείπουν την κυβέρνηση ο ένας μετά τον άλλον, ενώ αναταράξεις έχουν προκληθεί και στις αγορές, με τη στερλίνα να κάνει «βουτιά». 

Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου και συγκεκριμένα: Ο υπουργός και η υφυπουργός αρμόδιοι για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ και Σουέλα Μπρέιβερμαν, η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα, και η Αν Μαρί Τρεβελιαν, βουλευτής των Συντηρητικών και σύμβουλος στο υπουργείο Παιδείας της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι αυτή την ώρα απευθύνεται στο Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στα μέλη του τι ακριβώς περιλαμβάνει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ και υπό το βάρος των παραιτήσεων μελών της κυβέρνησής της.

Φυλλοροεί η κυβέρνηση Μέι

Το κείμενο της συμφωνίας της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός από αναταραχή, προκάλεσε και την παραίτηση του αρμόδιου για το Brexit υπουργού, Ντομινικ Ράαμπ, ο οποίος εκτιμά πως «το σχέδιο της Μέι βάζει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου»

«Δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας, δεδομένων των υποσχέσεων που δώσαμε στη χώρα στο μανιφέστο μας στις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι, στη βάση του, υπόθεση που επηρεάζει την εμπιστοσύνη του λαού (σ.σ. στο πρόσωπό μας)», ανέφερε ο Ράαμπ.

Η παραίτηση του Ράαμπ αποτέλεσε αφορμή για να εξαπολύσει επίθεση στην Μέι το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η πρωθυπουργός στερείται πλέον κύρους.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Νωρίτερα, είχε υποβάλλει την παραίτησή του και ο υφυπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία. Ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Όμως οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση της Μέι, η οποία ετοιμάζεται να δώσει τη μεγάλη μάχη για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο, δεν σταματούν εδώ, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοίνωσε την παραίτησή της και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, λόγω της διαφωνίας της με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Οι παραιτήσεις πέφτουν σαν βροχή, καθώς λίγο αργότερα παραιτήθηκαν και η υφυπουργός για το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν, καθώς και η βουλευτής και βοηθός στον υπουργό Παιδείας Αν Μαρί Τρεβελιάν.

Σύνοδος Κορυφής για την υπογραφή του σχεδίου

Πάντως η Ευρώπη υποδέχθηκε με ικανοποίηση την χθεσινή έγκριση του προσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ όπως έγινε σήμερα γνωστό στις 25 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί σύνοδος κορυφής προκειμένου να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος)», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη, οι πρεσβευτές των οποίων στην ΕΕ θα συνέλθουν αυτήν την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους», πρόσθεσε ο Τουσκ. «Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν πάρα πολλά σχόλια», σχολίασε.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.

Αυτή μπορεί να έχει συναφθεί την Τρίτη μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών, υπογράμμισε ο Τουσκ, προτού αναλυθεί από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια ενός 48ωρου, δηλαδή ως την Πέμπτη.

«Βεβαίως και είμαι λυπημένος που σας βλέπω να φεύγετε, αλλά θα κάνω οτιδήποτε μπορώ ώστε αυτό το αντίο να είναι το λιγότερο επώδυνο για σας και για μας», κατέληξε ο Τουσκ.

Η δουλειά με το Λονδίνο για να ολοκληρωθεί η δήλωση για την μελλοντική σχέση «θα είναι εντατική», δήλωσε από την πλευρά του μετά την συνάντηση που είχε με τον Τουσκ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Στόχος μας είναι να οριστικοποιηθεί το κείμενο για να μπορέσει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», υπογράμμισε.

Η ΕΕ και η Βρετανία κατέληξαν την Τετάρτη το βράδυ σ ένα σχέδιο συμφωνίας σχεδόν 600 σελίδων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση.

«Βουτιά» για τη στερλίνα

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία, μετά τις παραιτήσεις υπουργών λίγες ώρες αφότου η Μέι εξασφάλισε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Την Πέμπτη το πρωί η στερλίνα έκανε βουτιά έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ