ΚΟΣΜΟΣ

Google Doodle: Πώς και γιατί εστάλη το μήνυμα Αρεσίμπο & η ψεύτικη απάντηση

Google Doodle: Πώς και γιατί εστάλη το μήνυμα Αρεσίμπο & η ψεύτικη απάντηση

Σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια, οι ερευνητές έστειλαν το πρώτο διαστρικό ραδιοσήμα, το μήνυμα του Αρεσίμπο, ένα κατόρθωμα το οποίο η Google γιορτάζει με το σημερινό της Doodle.

Το μήνυμα του Αρεσίμπο εκπέμφθηκε από το παρατηρητήριο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο με κατεύθυνση το διάστημα το 1974, περιέχοντας βασικές πληροφορίες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη Γη σε κωδικοποιημένη μορφή.

Πρόκειται για ένα τρίλεπτο μήνυμα που αποτελείται από ακριβώς 1.679 δυαδικά ψηφία.

Οι επιστήμονες έστειλαν το μήνυμα μέσω ραδιοκυμάτων διαμορφωμένων με συχνότητα σε ένα σύμπλεγμα αστεριών 25.000 έτη φωτός μακριά για να αποδείξουν τη δύναμη του ραδιοτηλεσκοπίου Αρεσίμπο, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο και ισχυρότερο στον κόσμο την εποχή εκείνη.

«Ήταν ένα καθαρά συμβολικό γεγονός, για να δείξουμε ότι μπορούσαμε να το κάνουμε», αναφέρει ο καθηγητής αστρονομίας του πανεπιστημίου Cornell, Donald Campbell, ενθυμούμενος το γεγονός.

Έγινε στο πλαίσιο της αναζήτησης περαιτέρω γνώσης για τους πλανήτες και το ηλιακό μας σύστημα, με απώτερο σκοπό την επικοινωνία με κάποιο άλλο εξωγήινο πολιτισμό, ο οποίος θα λάβει και θα αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα.

Το πραγματικό μήνυμα επινοήθηκε από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Cornell, με επικεφαλής τον αστρονόμο και αστροφυσικό Dr Frank Drake.

Δείτε το Doodle της Google για το μήνυμα του Αρεσίμπο:

minima tou aresibo

Όταν παραληφθεί, το μήνυμα θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα πλέγμα 73 σειρών και 23 στηλών για να σχηματίσει ένα εικονόγραμμα που αναπαριστά γεγονότα σχετικά με τα μαθηματικά, το ανθρώπινο DNA, τον πλανήτη γη και τους ανθρώπους.

Από πάνω προς τα κάτω, το μήνυμα- το οποίο αποτελείται από επτά μέρη- μπορεί να δείξει τους αριθμούς από το ένα έως το δέκα, τους ατομικούς αριθμούς των στοιχείων -συμπεριλαμβανομένων του υδρογόνου και του οξυγόνου- τύπους για τα σάκχαρα και τις βάσεις στα νουκλεοτίδια του DNA, ένα γράφημα της δομής διπλής έλικας του DNA, του ανθρώπου και του πληθυσμού της γης την εποχή εκείνη, ένα γράφημα του ηλιακού συστήματος και ένα γράφημα του τηλεσκοπίου.

Από τότε που στάλθηκε το μήνυμα Αρεσίμπο, έχει ταξιδέψει μόλις 259 τρισεκατομμύρια μίλια - ένα μικρό μέρος του ταξιδιού προς τον προορισμό του, το οποίο θα κάνει περίπου 25.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η ψεύτικη απάντηση και γιατί μπορεί να μην θέλουμε ποτέ να επικοινωνήσουν οι εξωγήινοι

Μία απάντηση που ήρθε το 2001, αποδείχτηκε ότι ήταν ψεύτικη, έδειξε, όμως, πόσο πολύ ορισμένοι άνθρωποι ελπίζουν ότι μπορούμε όντως να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους. Αυτή η ψεύτικη απάντηση, είναι ίσως και η μόνη που μπορεί να έχουμε από εξωγήινους.

Η ψεύτικη «απάντηση Αρεσίμπο» βρέθηκε σε ένα χωράφι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φαινόταν να αντικατοπτρίζει την εμφάνιση του αρχικού μηνύματος Αρεσίμπο. Παραήταν τέλεια, ωστόσο: ο άνθρακας μετατράπηκε σε πυρίτιο, το DNA άλλαξε και ο άνθρωπος αντικαταστάθηκε με έναν αλλόκοτο πλάσμα, όπως αυτά που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Οι επιστήμονες δεν περιμένουν να πάρουν ποτέ απάντηση στο μήνυμα Αρεσίμπο. Η κίνηση έγινε περισσότερο για επίδειξη της τεχνολογίας της εποχής και ένα πείραμα που οδήγησε πολλούς να σκεφτούν, τι θα μπορούσε να εμπεριέχει ένα τέτοιο μήνυμα.

Υπάρχουν, όμως και μερικοί που φοβούνται ότι η απάντηση δεν θα ερχόταν υπό την μορφή μηνύματος, αλλά σε πολύ πιο επικίνδυνη μορφή, γι’αυτό εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να σταλούν άλλα παρόμοια μηνύματα όπως του Αρεσίμπο, που θα μπορούσαν να μας βάλουν σε κίνδυνο.

Η αποστολή του μηνύματος πυροδότησε κριτική και την εποχή που εστάλη. Ο Βασιλικός Αστρονόμος της Αγγλίας επεσήμανε τότε ότι θα μπορούσε να θέσει σε συναγερμό τους εξωγήινους, οι οποίοι είναι «κακόβουλοι και πεινασμένοι» και ζήτησε να απαγορευτούν στο μέλλον τέτοια μηνύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ