Η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (Central Intelligence Agency, CIA) έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν  ήταν αυτός που διέταξε τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, αποκάλυψε η εφημερίδα «The Washington Post» την Παρασκευή, κάτι διαμετρικά αντίθετο προς τους ισχυρισμούς των αρχών του βασιλείου, κατά τους οποίους ο διάδοχος του θρόνου δεν είχε καμία ανάμιξη στην υπόθεση.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν «μεγάλη σιγουριά» ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση της CIA είναι ορθή.

Αυτή η εκτίμηση συνδέει πλέον άμεσα τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, με τη δολοφονία και περιπλέκει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να παραμείνουν αλώβητες οι σχέσεις με το βασίλειο, έναν από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας αρνείται ότι προέτρεψε τον δημοσιογράφο να πάει στην Τουρκία

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον διέψευσε ότι είχε συνομιλήσει στο τηλέφωνο με τον Τζαμάλ Κασόγκι, ή ότι τον προέτρεψε να πάει στην Τουρκία «για οποιονδήποτε λόγο», αντιδρώντας σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post», σύμφωνα με το οποίο είχε υποδείξει στον δημοσιογράφο να πάει στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει τα πιστοποιητικά που χρειαζόταν για να ξαναπαντρευτεί και τον είχε διαβεβαιώσει ότι αυτό ήταν ασφαλές.

«Ζητώ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει στη δημοσιότητα οποιαδήποτε πληροφορία (έχει στη διάθεσή της) για τον ισχυρισμό αυτόν», τόνισε ο πρεσβευτής, ο πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Σαλμάν, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο πρεσβευτής Χάλεντ μπιν Σαλμάν είναι αδελφός του πρίγκιπα διαδόχου του ουαχαμπιτικού βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πενς: Οι ΗΠΑ απαιτούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Κασόγκι

Οι ΗΠΑ απαιτούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ζητήσουν να λογοδοτήσουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία» είπε ο Πενς στο περιθώριο της συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πορτ Μόρεσμπι.

Διαβάστε επίσης