ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίστηκαν τα ερείπια της χαμένης Ατλαντίδας;

Εντοπίστηκαν τα ερείπια της χαμένης Ατλαντίδας;
Capture/YouTube/Ancient Architects

Ομάδα ιστορικών υποστηρίζει πως βρέθηκε το πού ήταν χτισμένη η χαμένη Ατλαντίδα. Από την έρευνά τους προέκυψε πως το πελώριο λιμάνι της μυθικής πόλης κάποτε βρίσκονταν στη νότια Ισπανία.

Πολλές από τις τοποθεσίες που μελετήθηκαν ήταν ήδη γνωστές σε αρχαιολόγους και θεωρείται πως είχαν κατασκευαστεί από τους αρχαίους Ρωμαίους ή τους αρχαίους Έλληνες.

Οι ερευνητές της ιδιωτικής εταιρίας δορυφορικών απεικονίσεων Merlin Burrows ισχυρίζονται πως εντόπισαν στοιχεία που δείχνουν πως οι κατασκευές στις τοποθεσίες είχαν – στην πραγματικότητα – κατασκευαστεί από τους κατοίκους της αρχαίας Ατλαντίδας.

Η μυθική αυτή πόλη περιγράφεται στα κείμενα του Πλάτωνα. Ο Έλληνας φιλόσοφος έγραφε για έναν εξελιγμένο πολιτισμό που κυβερνούσε την μεγάλη θαλάσσια αυτοκρατορία 9.000 χρόνια πριν από το γέννηση του ίδιου, όμως.

Η πόλη της Ατλαντίδας είχε, σύμφωνα με τις περιγραφές, ένα τεράστιο τείχος στο λιμάνι της, πελώριους πυλώνες στην είσοδό της, έναν ναό αφιερωμένο στον θεό Ποσειδώνα και τεράστια κυκλικά κομμάτια γης στα όποια ζούσαν οι πολίτες.

Θεωρείται πως μία κατακλυσμική φυσική καταστροφή, όπως ένα τσουνάμι ή μία έκρηξη ηφαιστείου, έφερε το βίαιο τέλος της Ατλαντίδας και εξάλειψε τον πολιτισμό της.

Οι επιστήμονες, όμως, δεν έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία πως η Ατλαντίδα υπήρξε στην πραγματικότητα. Πολλοί θεωρητικοί πιστεύουν πως ο Πλάτωνας εφηύρε την πόλη στο πλαίσιο της παρουσίασης των φιλοσοφικών θεωριών του.

Οι ειδικοί στο Merlin Burrows, όμως, πιστεύουν πως τα πλημμυρισμένα ερείπια της θρυλικής πόλης βρίσκονται κοντά στις ακτές της νότιας Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, η τοποθεσία που υποδεικνύουν είναι στην περιοχή βόρεια της πόλης Κάντιθ στην Ανδαλουσία, με κέντρο το Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα.

Όπως σημειώνουν, το νότιο και το βόρειο σημείο του πάρκου δίνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί πως εκεί ζούσαν οι κάτοικοι της Ατλαντίδας. Ειδικότερα, στο σημείο υπάρχουν 15 «διακεκομμένα» κομμάτια γης, παρόμοια με αυτούς που περιγράφονται στα κείμενα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

atlanmtis

Πηγή: Capture/YouTube/Ancient Architects

Οι αρχαιολόγοι, βέβαια, θεωρούν πως πρόκειται για Ρωμαϊκής ή Ελληνικής «καταγωγής» οικισμούς.

Μελετώντας τις δορυφορικές εικόνες οι ιστορικοί του Merlin Burrows, «ανακάλυψαν» πως η περιοχή έχει όλα τα χαρακτηριστικά που περιέγραφε ο Πλάτωνας, αλλά διαθέτει και στοιχεία για το πώς καταστράφηκε η Ατλαντίδα.

Για τους ίδιους, είναι μία τρανή απόδειξη για την ύπαρξη της μυθικής πόλης. Ο Tim Akers, μέλος της ερευνητικής ομάδας, τόνισε, δε, το πόσο εξελιγμένος ήταν ο πολιτισμός της.

Όπως είπε, οι εργαστηριακές εξετάσεις από τα δείγματα που λήφθηκαν στην Ισπανία, εντόπισαν ένα είδος τσιμέντου που δεν είχε ξανασυναντηθεί, όπως και στοιχεία για εντυπωσιακές μεθόδους μεταλλουργίας.

Ολοκληρώνοντας ο Akers υπογράμμισε – στηριζόμενος στα αποτελέσματα των εξετάσεων – πως τα ευρήματα χρονολογούνται πριν από την εποχή των Ελλήνων ή των Ρωμαίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ