ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Πράσινο φως» από τους υπουργούς των 27 για το σχέδιο συμφωνίας Βρυξελλών-Λονδίνου

Brexit: «Πράσινο φως» από τους υπουργούς των 27 για το σχέδιο συμφωνίας Βρυξελλών-Λονδίνου
Pixabay

Οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. έδωσαν σήμερα το πράσινο φως στο σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία και η ΕΕ για το Brexit και το οποίο προκάλεσε κύμα παραιτήσεων στην βρετανική κυβέρνηση και έβαλε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σε δυσμενή θέση

«Περάσαμε το πρώτο δύσκολο στάδιο. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την ενότητα», είπε αναφερόμενος στο σχέδιο αυτό συμφωνίας ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλίμελ, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

«Είμαι ικανοποιημένος που οι υπουργοί υποστηρίζουν σήμερα όλο το πακέτο», είπε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, έξι ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ που προγραμματίζεται να γίνει την Κυριακή.

Η δυνατότητα να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμένει εκ των πραγμάτων στους κόλπους της ΕΕ, είναι το μόνο σημείο που είναι ακόμη ανοικτό για συζήτηση αναφορικά με το πώς θα πραγματοποιηθεί το διαζύγιο.

Η περίοδος αυτή προβλέπεται αυτή τη στιγμή στην προσωρινή συμφωνία αποχώρησης να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020, όμως ο Μπαρνιέ φέρεται ότι έχει προτείνει να μπορεί να παραταθεί κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.



«Η καλύτερη δυνατή συμφωνία»

Για τα υπόλοιπα, «οφείλουμε να είμαστε σαφείς όσον αφορά το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή, όπως είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», επέμεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες θα επιθυμούσαν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο ζήτημα της διαχείρισης της αλιείας, δεν θα εμποδίσουν τη συμφωνία εξαιτίας του ζητήματος αυτού, γνωρίζοντας πως οι Βρετανοί θα μπορούσαν με τη σειρά τους να παρουσιάσουν νέα αιτήματα.

«Πιστεύουμε πως οι δύο πλευρές εξαντλήσαμε τα περιθώρια ελιγμών μας», είχε δηλώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Θα είναι «μια εντατική εβδομάδα διαπραγματεύσεων», προβλέπει από την πλευρά της η Μέι, σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα στους βρετανούς επικεφαλής επιχειρήσεων, μερικές ημέρες αφού κατάφερε να κάνει την κυβέρνησή της να υιοθετήσει την προσωρινή συμφωνία με τις Βρυξέλλες με κόστος μια σειρά από παραιτήσεις.

Όπως και οι 27, παραδέχθηκε ωστόσο πως η ουσία των διαπραγματεύσεων που απομένει να διεξαχθούν θα αφορούν όχι τη συνθήκη αποχώρησης, αλλά την «πολιτική διακήρυξη» για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ, η οποία θα περιληφθεί στη συμφωνία χωρισμού.

«Περιμένω ότι θα εκπονήσουμε τις πλήρεις και οριστικές λεπτομέρειες του πλαισίου των μελλοντικών σχέσεών μας», διαβεβαίωσε.

«Υποτελές κράτος»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμμάτισε να δημοσιοποιήσει αύριο, Τρίτη, το σχέδιο της «πολιτικής διακήρυξης» που θα καθορίσει αυτό το πλαίσιο. Θα είναι ένα κείμενο μιας εικοσαριάς σελίδων, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, χωρίς νομική αξία, αλλά με ισχυρή πολιτική εμβέλεια.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα σχεδιάσουν σ' αυτό το περίγραμμα της μελλοντικής σύμπραξής τους, την οποία δεν θα μπορέσουν να αρχίσουν να διαπραγματεύονται επισήμως παρά μόνο αφού φύγει επισήμως το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 30 Μαρτίου 2019.

Πριν συμβεί αυτό, τα δύο μέρη θα πρέπει να ολοκληρώσουν οριστικά τη συμφωνία τους. Οι 27 πρέπει να την εγκρίνουν την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες. Θα μένει στη συνέχεια να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη μια πλευρά και από το βρετανικό κοινοβούλιο από την άλλη.

Η βρετανική κοινοβουλευτική επικύρωση απέχει ακόμη από το να θεωρείται δεδομένη, με φόντο βαθιές διαιρέσεις της πολιτικής τάξης της χώρας σχετικά με τον τύπο του Brexit που επιθυμεί.

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται έτσι υπό την απειλή μιας πρότασης μομφής και υπό την πίεση της σκληρής πτέρυγας των οπαδών του Brexit που απαιτούν να μπορέσουν να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία, την οποία θεωρούν απαράδεκτη.

Ορισμένοι εκτιμούν πράγματι ότι θυσίασε την κυριαρχία της χώρας αποδεχόμενη την προοπτική μιας τελεωνειακής ένωσης αόριστης διάρκειας με την ΕΕ ως ύστατη λύση για να εμποδισθεί η επιστροφή ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αν δεν τροποποιηθεί, θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα «κράτος υποτελές» στην ΕΕ, προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ