ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Κασόγκι: Ηχητικό ντοκουμέντο της CIA «καίει» τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο

Δολοφονία Κασόγκι: Ηχητικό ντοκουμέντο της CIA «καίει» τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Ηχητικό της CIA αποδεικνύει την άμεση εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, δίνοντας εντολή «να σιγήσει ο Κασόγκι», σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News.

Η CIA έχει στην κατοχή της ηχητικό ντοκουμέντο από ένα τηλεφώνημα με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να δίνει οδηγίες «να σιγήσει ο Τζαμάλ Κασόγκι το συντομότερο δυνατόν», γράφει σήμερα στην ιστοσελίδα της η τουρκική Hurriyet Daily News.

Η εφημερίδα επικαλείται έναν προβεβλημένο Τούρκο αρθρογράφο, ο οποίος υποστηρίζει ότι η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ είχε «αφήσει να εννοηθεί» ότι υπάρχει αυτή η ηχογράφηση κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα.

«Γίνεται συζήτηση για μια άλλη ηχογράφηση», ανέφερε σε άρθρο του ο δημοσιογράφος της Hurriyet Αμπντουλκαντίρ Σελβί υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω τηλεφώνημα ήταν μεταξύ του πρίγκιπα Μοχάμεντ και του αδελφού του, του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος, με τον οποίον επικοινώνησε το Reuters, απάντησε ότι δεν έχει πληροφορίες για τέτοια ηχογράφηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Ριάντ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας ή του πρίγκιπα διαδόχου στην υπόθεση Κασόγκι, αποδίδοντας τη δολοφονία σε μια «ανεξέλεγκτη επιχείρηση» των υπηρεσιών πληροφοριών

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος της Washington Post, δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, σε μια επιχείρηση η οποία όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατάχθηκε από το υψηλότερο κλιμάκιο της σαουδαραβικής ηγεσίας.

Έπειτα από πολυάριθμες αντικρουόμενες εξηγήσεις, το Ριάντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τζαμάκ Κασόγκι δολοφονήθηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε, όταν απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για να τον πείσουν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ