ΚΟΣΜΟΣ

«Πούλησα την κόρη μου για 3.000 δολάρια»: Μια μητέρα από το Αφγανιστάν διηγείται

«Πούλησα την κόρη μου για 3.000 δολάρια»: Μια μητέρα από το Αφγανιστάν διηγείται
CNN International

Στα πρόθυρα της εξαθλίωσης βρίσκονται οικογένειες στο Αφγανιστάν λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, με γονείς να αναγκάζονται ακόμη και να πουλήσουν τα παιδιά τους προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τροφή

Το CNNi μίλησε με αρκετές οικογένειες στην πόλη Χεράτ, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, οι οποίες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της ξηρασίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ξηρασία έχει εξαναγκάσει περισσότερους ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους φέτος, από ότι το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της ξηρασίας, οι 84.000 από την Χεράτ και οι 182.000 στην ευρύτερη περιφέρεια Μπαντγκίς.

Τέσσερα χρόνια λειψυδρίας έχουν καταστρέψει τη γεωργία της περιοχής, προκαλώντας πτώση κατά ένα τρίτο και στην καλλιέργεια οπίου φέτος, παρότι πέρσι η παραγωγή ήταν σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκαλούν ανησυχία ότι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πιο εύθραυστη χώρα του κόσμου, όπου δεκαετίες πολέμου έχουν πληγώσει βαθύτατα την οικονομία και την κοινωνία.

Σε ένα στρατόπεδο προσφύγων έξω από τη Χεράτ, ένας κάμεραμαν του CNNi συνάντησε την Mamareen, που έχασε τον άντρα της στον πόλεμο, το σπίτι της λόγω της ξηρασίας και τώρα την κόρη της λόγω της επείγουσας ανάγκης να ταΐσει τα υπόλοιπα παιδιά της. Η εξάχρονη Akila έπεσε θύμα της κατεστραμμένης οικονομίας της πόλης, και βρίσκεται πλέον στην «κατοχή» άλλης οικογένειας. Η Mamareen την πούλησε για 3.000 δολάρια στον Najmuddin, ο οποίος θα την παντρέψει με τον δεκάχρονο γιο του, Sher Agha.

«Εγκατέλειψα το χωριό μου με τα τρία μου παιδιά εξαιτίας της καταστροφικής ξηρασίας. Ήρθα εδώ ελπίζοντας ότι θα λάβω κάποια βοήθεια, αλλά δεν πήρα τίποτα. Για να αποφύγουν τα παιδιά μου την πείνα, έδωσα την κόρη μου σε έναν άντρα για περίπου 3.000 δολάρια, αλλά μέχρι τώρα έχω πάρει μόλις 70 δολάρια. Δεν είχα λεφτά, φαγητό, ούτε δουλειά για να βγάλω το ψωμί μου. Ο άντρας μου σκοτώθηκε στον πόλεμο», περιγράφει.

Ερωτηθείσα για το αν η Akila γνώριζε τη μοίρα της, απάντησε: «Δεν ξέρει ότι την πούλησα. Πώς να το ξέρει; Είναι παιδί. Αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Είτε με δάκρυα, είτε με γέλιο, θα πρέπει να πάει. Ποιος θα πουλούσε ένα κομμάτι της καρδιάς του, αν δεν χρειαζόταν πραγματικά;».

Φιλανθρωπική πράξη;

Η μοίρα της τώρα βρίσκεται μερικά μέτρα πιο μακριά, σε κάποια άλλη, πλουσιότερη σκηνή στο στρατόπεδο, με τον Najmuddin, τον αγοραστή της. Ένα κομμάτι αυτής της συναλλαγής έγκειται στην παράδοση - μιας κοινωνίας όπου τα κορίτσια εμπορεύονταν επί μακρόν για προίκα χωρίς να ερωτηθούν. Αλλά για τον Najmuddin, αυτή ήταν μια πράξη φιλανθρωπίας.

«Η οικογένειά της δεν είχε τίποτα να φάει. Πεινούσαν… Είμαι επίσης φτωχός, όμως είμαι σίγουρος ότι μπορώ να το ξεπληρώσω… Σε δύο με τρία χρόνια», λέει.

Όταν ο Αφγανός κάμεραμαν του λέει ότι είναι παιδιά, εκείνος δηλώνει: «Δεν έχει σημασία. Αυτά συμβαίνουν εδώ. Ακόμα και ένας γέρος παντρεύεται ένα μικρό κορίτσι. Συμβαίνει».

Ο Najmuddin είναι επίσης θύμα της ίδιας ξηρασίας που έχει καταστρέψει το δυτικό Αφγανιστάν –το οποίο ήταν κάποτε το πιο πλούσιο κομμάτι της χώρας. «Η καλλιέργεια σιταριού απέτυχε, δεν μπορούσαμε να παράγουμε πεπόνια, και όλες οι άλλες καλλιέργειες καταστράφηκαν λόγω της ξηρασίας. Χάσαμε τα ζώα μας. Τα πρόβατα, οι αγελάδες και οι κατσίκες μας πέθαναν από την πείνα, καθώς δεν υπήρχε φαγητό».

Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Ένας άντρας –που δεν δέχτηκε να μιλήσει επώνυμα- μίλησε για την πώληση της τετράχρονης κόρης του: «Δεν είχα άλλη επιλογή, δεν είχα χρήματα ούτε κάποιο εισόδημα. Ο άνθρωπος ήρθε εδώ και μου έδωσε δύο επιλογές: είτε να τον ξεπληρώσω, είτε να του δώσω την κόρη μου. Έκανα το δεύτερο».

Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται σε μια εποχή που το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλά δεινά. Ο έλεγχος και η επιρροή των Ταλιμπάν στην επικράτεια βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ –στο 45% σύμφωνα με Αμερικανό επιθεωρητή του πολέμου. Το ίδιο και ο αριθμός των θανάτων αμάχων. Υψηλός –αλλά μη γνωστοποιημένος- είναι και ο αριθμός ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν. Ο απολογισμός αυτός αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν...

Mother had 'no other choice' but to sell her 6-year-old daughter, By Nick Paton Walsh and Masoud Popalzai, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ