Γαλλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της σεξιστικής και σεξουαλικής βίας
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EPA

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να κατακλύσουν σήμερα τους δρόμους του Παρισιού αλλά και άλλων 49 πόλεων της Γαλλίας και να πραγματοποιήσουν πορεία κατά της σεξιστικής και σεξουαλικής βίας. Το κάλεσμα του κινήματος #NousToutes ελπίζει σε μια «φεμινιστική πλημμύρα», ένα χρόνο μετά το κίνημα #MeToo στις ΗΠΑ.

Το κίνημα #NousToutes (Εμείς 'Ολες) στη Γαλλία που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο και έλαβε την στήριξη πολλών οργανώσεων, θέλει να «περάσει από την μαρτυρία στη δράση» και να ζητήσει «να τερματιστεί η ατιμωρησία όσων επιτίθενται».

«Συνήθως με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών (στις 25 Νοεμβρίου) είναι κάποιες εκατοντάδες, κάποιες χιλιάδες διαδηλωτές. Σήμερα, θα είναι παντού στη Γαλλία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι», εκτίμησε η Καρολίν ντε Ας, μια από τις οργανώτριες των φεμινιστικών αυτών πορειών, όταν ρωτήθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Εδώ και έναν χρόνο, στον απόηχο του κινήματος #MeToo, που αύξησε κατά 23% τον αριθμό των καταγγελλόμενων κρουσμάτων βίας στην αστυνομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ορίσει την ισότητα γυναικών/ανδρών «μεγάλο σκοπό της θητείας» του.

Η αποψινή πορεία θα ζητήσει «φιλόδοξα μέτρα και επαρκείς οικονομικούς πόρους ώστε να αναληφθεί δημόσια δράση κατά της βίας», είπε η Καρολίν ντε Ας.

Τα χρήματα που προορίζονται για προγράμματα βοήθειας στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 506 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, έναντι 79 εκατομμυρίων ευρώ σήμερα, ζητούν πέντε οργανώσεις.

Στη Γαλλία, το 2016, 123 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύζυγό τους ή τον πρώην σύντροφό τους, δηλαδή σχεδόν μια κάθε τρεις ημέρες. Κάθε χρόνο, σχεδόν 220.000 γυναίκες υφίστανται βία από τον σύζυγο ή πρώην σύντροφό τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2017. Επίσης 250 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμών καθημερινά και μια στις τρεις έχει ήδη υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση στην εργασία της.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται επίσης στις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης: στη Γενεύη, σε γερμανικές πόλεις έως η Κολωνία και η Φρανκφούρτη, στην Αθήνα, στη Ρώμη, στη Στοκχόλμη.

Διαβάστε επίσης