ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Γιατί οι Αρχές σταμάτησαν τις προσπάθειες ανάκτησης της σορού του Αμερικανού ιεραποστόλου

Ινδία: Γιατί οι Αρχές σταμάτησαν τις προσπάθειες ανάκτησης της σορού του Αμερικανού ιεραποστόλου
John Allen Chau/Instagram

Οι Αρχές της Ινδίας αποφάσισαν να αναβάλουν την επιχείρηση ανάκτησης της σορού του Αμερικανού ιεραπόστολου, ο οποίος φέρεται να δολοφονήθηκε στο Νορθ Σέντινελφοβούμενες πιθανή αντιπαράθεση με την άγρια φυλή που ζει στο νησί.

Ο John Allen Chau φέρεται να δολοφονήθηκε από τα μέλη της απομονωμένης φυλής. Η επίσκεψή του στο νησί έσπασε τους αυστηρούς κανόνες που έχουν ορίσει τα μέλη της, τα οποία δεν επιθυμούν καμία επικοινωνία με το σύγχρονο πολιτισμό.

Ντόπιοι ψαράδες οδήγησαν τον ιεραπόστολο σε κοντινή απόσταση από το νησί και στη συνέχεια έφτασε στις ακτές του με ένα κανό. Μέρες αργότερα, οι ψαράδες – οι οποίοι συνελήφθησαν διότι τον βοήθησαν – είδαν μέλη της φυλής να σέρνουν τη σορό του.

«Θέλουμε να αποφύγουμε μία άμεση αντιπαράθεση με τη φυλή», είπε στο CNNi ο Dependra Pathak, γενικός διευθυντής της αστυνομίας των νήσων Άνταμαν και Νίκομπαρ, ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση. «Δεν θέλουμε να πάμε εκεί και να δημιουργήσουμε μία δυσάρεστη κατάσταση», τόνισε.

Η απόφαση να αποφευχθεί η απευθείας επαφή με την απομονωμένη φυλή ελήφθη ύστερα από σειρά συναντήσεων και αναγνωριστικών ταξιδιών στην περιοχή. Ανθρωπολόγοι, αλλά και ειδικοί σε θέματα φυλών, συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Έως και την Κυριακή, οι Αρχές είχαν χαρτογραφήσει την περιοχή, με τη βοήθεια ψαράδων, και παρατήρησαν από μακριά τα μέλη της φυλής να περπατούν στο σημείο όπου οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν να σέρνουν και να θάβουν τη σορό του Αμερικανού.

Η πιο απομονωμένη φυλή στον κόσμο

Η εν λόγω φυλή ζει πλήρως απομονωμένη για δεκάδες χιλιάδες χρόνια στο νησί, που έχει μέγεθος σχεδόν ίσο με αυτό του Μανχάταν.

Οι Αρχές σέβονται την ιδιωτικότητα των κατοίκων του Νορθ Σέντινελ και επιχειρούν να τους προστατεύσουν από σύγχρονες ασθένειες που μπορεί να εξαλείψουν όλη τη φυλή.

Ο ινδικός νόμος ορίζει ρητά πως κανείς, ακόμη και η αστυνομία, δεν μπορεί να πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των πέντε ναυτικών μιλίων.

Υπολογίζεται πως τα μέλη της φυλής είναι τουλάχιστον 15.

Ο ιεραπόστολος επέστρεψε στο κανό του πριν εξαφανιστεί

Ο 27χρονος Chau είχε μόνο έναν σκοπό: Να κηρύξει τα πιστεύω του στους κατοίκους του Νορθ Σέντινελ. Είχε προσπαθήσει να κάνει το ίδιο και στο παρελθόν, ταξιδεύοντας μυστικά στην περιοχή, αλλά είχε επιστρέψει στη βάση του γνωρίζοντας πως αυτό που επιχειρούσε ήταν παράνομο και άκρως επικίνδυνο.

Ήθελε, όμως, να γνωρίσει τον τρόπο ζωής της φυλής και να τους αναγνώσει το Ευαγγέλιο, ίσως ακόμη και να τους μεταφράσει τη Βίβλο. Αυτό τόνισε ο John Middleton Ramsey, φίλος του Chau.

Είχε σχεδιάσει διεξοδικά την αποστολή του, σημειώνοντας κάθε λεπτομέρεια στο ημερολόγιό του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πλήρωσε 350 δολάρια τους ψαράδες ώστε να τον οδηγήσουν στο νησί και εθεάθη για τελευταία φορά ζωντανός στις 15 Νοεμβρίου.

Ο ψαράδες τον πήγαν σε απόσταση περίπου ενός μιλίου από την ακτή και περίμεναν μέσα στο σκοτάδι την κατάλληλη ευκαιρία ώστε να επιβιβαστεί στο κανό του και να φτάσει στο νησί. Το επόμενο πρωινό ο ιεαραπόστολος πέτυχε τον σκοπό του.

Επέστρεψε, όμως, λίγο αργότερα στο κανό του, τραυματισμένος από τα βέλη των μελών της φυλής. Αλλά, ακόμη και αυτό δεν τον αποθάρρυνε. Πήγε πάλι στο νησί την επόμενη, κιόλας, ημέρα.

Δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς του συνέβη αλλά, πιθανότατα, «του έσπασαν το κανό» και δεν είχε άλλη επιλογή από το να κολυμπήσει για να σωθεί.

Η τρίτη του προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς, δεν επέστρεψε ποτέ.

Indian authorities pause plan to retrieve body of US missionary, by Swati Gupta and Sugam Pokharel, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ