ΚΟΣΜΟΣ

«Στα σκαριά» το σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό

«Στα σκαριά» το σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν διαβουλευθεί με το Ισραήλ για ενδεχόμενη παρουσίαση ενός πολυαναμενόμενου ειρηνευτικού σχεδίου για το Μεσανατολικό στις αρχές του 2019, που δεν θα παρενέβαινε στις εκλογές της χώρας, δήλωσε την Τρίτη (27/11) ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, προετοιμάζει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ. Αλλά οι Παλαιστίνιοι έχουν αμφιβολίες και έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Τραμπ ότι παίρνει το μέρος του Ισραήλ σε βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διένεξη η οποία χρονολογείται εδώ και δεκαετίες, ενταφιάζοντας έτσι όλες τις πιθανότητες για ειρήνη.

«Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου αλλά ξέρουμε ότι έχει ολοκληρωθεί. Οπότε, το ερώτημα τώρα είναι πότε θα το υποβάλουν. Εξ’ όσων γνωρίζουμε μας λένε για τις αρχές του 2019», ανέφερε ο Ντάνον σε δημοσιογράφους.

Κατά την ετήσια συνάντηση των ηγετών ανά το παγκόσμιο το Σεπτέμβριο, στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι σε μια συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου θέλησε να αποκαλύψει ένα ειρηνευτικό σχέδιο τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

«Μιλούσαμε πάντοτε για το γεγονός ότι μπορεί να πηγαίνουμε για εκλογές στο Ισραήλ και το ζήτημα ήταν κατά πόσο μπορεί να παρουσιαστεί ένα σχέδιο εν μέσω προεκλογικής. Όπως φαίνεται τώρα, θα πάμε για εκλογές, αλλά όχι αμέσως», είπε ο Ντάνον.

«Οπότε βασικά ο πρόεδρος μπορεί να έρθει και να το παρουσιάσει χωρίς να επέμβει σε ένα πολιτικό διάλογο που γίνεται στο Ισραήλ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα ήταν τρομακτικό αν παρουσιαζόταν κατά τη διάρκεια εκλογών».

Η επόμενες εθνικές εκλογές στο Ισραήλ προγραμματίζονται για το Νοέμβριο 2019 αλλά πολιτικοί και πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν πιο νωρίς, τον Μάρτιο ή τον Μάιο, μετά που ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου μειώθηκε σε πλειοψηφία μιας έδρας στη Βουλή νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο οποίος εργάζεται πάνω στο σχέδιο μαζί με τον Κούσνερ, κατέστησε σαφές το Σεπτέμβριο ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναμένουν σημεία που θα τους αρέσουν και δεν θα τους αρέσουν.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην προσπάθεια των ΗΠΑ από το Δεκέμβριο όταν ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετακίνησε την Πρεσβεία των ΗΠΑ εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ