Κουβέιτ: Νεκροταφείο για τα απαγορευμένα βιβλία ως ένδειξη διαμαρτυρίας
Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «Η Παναγία των Παρισίων» του Β. Ουγκώ, ανάμεσα στα «απαγορευμένα». - Πηγή: EPA

Δίπλα στην ετήσια Έκθεση Βιβλίου του Κουβέιτ οργανώθηκε η «κηδεία» για τα περισσότερα από 4.300 απαγορευμένα βιβλία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά την σχετική απόφαση της κυβέρνησης του Κουβέιτ τον περασμένο Αύγουστο.

 

Σε πάνω από 200 ταφόπλακες, ο Κουβεϊτιανός καλλιτέχνης Μοάμαντ Σαράφ χάραξε τίτλους βιβλίων, όπως η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, «Η Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρ Ουγκό, «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Η απαγόρευση περιλαμβάνει και παιδικά βιβλία σαν το «Η Μικρή Γοργόνα» σε διασκευή για παιδιά από την Ντίσνεϊ, εγκυκλοπαίδειες, πολιτικά ή θρησκευτικά βιβλία.

Μπροστά στην εγκατάσταση, ο Σαράφ τοποθέτησε το γραφείο ενός βιβλιοθηκονόμου, πάνω στο οποίο υπάρχει η σφραγίδα του βιβλιοθηκάριου, συμβολίζοντας τον έλεγχο των επιτρεπόμενων βιβλίων στη χώρα σύμφωνα με τον επίσημο «Κανόνα Ορθών Βιβλίων».

 Το «Νεκροταφείο» παρέμεινε για κάποιες ώρες, πριν επέμβουν οι αρχές. «Το κίνητρο ήταν απλά να διαμαρτυρηθώ και να αντιπαλέψω την αυθαίρετη απαγόρευση βιβλίων στο Κουβέιτ» δήλωσε ο Σαράφ.

«Να διαμαρτυρηθώ ενάντια στην απαγόρευση των βιβλίων με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο, αντιληπτό από το ευρύ κοινό. Ήθελα αυτό το μήνυμα να φτάσει σε ανθρώπους που δεν εμπλέκονται και πολύ σε αυτό το ζήτημα» εξήγησε.

Αν και η ανταπόκριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν θετική, ο ίδιος δέχθηκε επικρίσεις ότι υποστήριζε βιβλία «με σεξουαλικό περιεχόμενο ή βιβλία που ευνοούν τον αθεϊσμό», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης