ΚΟΣΜΟΣ

Μοσκοβισί: Η Ιταλία τώρα είναι έτοιμη να ακούσει

Μοσκοβισί: Η Ιταλία τώρα είναι έτοιμη να ακούσει
REUTERS/Yves Herman

Αναφορά στον ιταλικό προϋπολογισμό και σε «αλλαγή στάσης» της Ρώμης έκανε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά το πολύωρο Eurogroup της Τρίτης, που διήρκησε περίπου 19 ώρες.

«Η Ιταλία τώρα είναι έτοιμη να ακούσει» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

«Ο διάλογος με την Ιταλία συνεχίζεται, γίνεται πιο έντονος. Μπορούμε να δούμε έναν διαφορετικό τόνο, έναν διαφορετικό τρόπο συνεργασίας και να δούμε ότι η Ιταλία είναι πρόθυμη να ακούσει τη δική μας οπτική γωνία για την επίλυση των προβλημάτων» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Διευκρίνισε επίσης πως η Επιτροπή «έλαβε γνώση» της πρόθεσης της Ιταλίας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος.

«Είναι ένα βήμα που καλωσορίζουμε και οι επενδυτές αισθάνονται το ίδιο. Τώρα ο διάλογος άρχισε πραγματικά τόσο στη μέθοδο όσο και στην ουσία. Αναμένουμε περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί πρέπει να υπάρχει μία έγκυρη, ουσιαστική δέσμευση εντός του πλαισίου των κανόνων» σημείωσε.

«Στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες, είχαμε θετικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε... και δώσαμε στις ομάδες μας την εντολή να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης για το 2019, βάσει του οποίου η Ιταλία θα παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμα 2,4% του ΑΕΠ, με την αιτιολόγηση πως παραβιάζει τους κανόνες τις ΕΕ.

Μετά την απόρριψη, η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού δήλωσε ότι μπορεί να τροποποιήσει το σχέδιο, με διατήρηση του ελλείματος σε 2% του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ