ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: 18 ώρες διαπραγματεύσεων για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης

Eurogroup: 18 ώρες διαπραγματεύσεων για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης
Reuters

Με συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα το Eurogroup στις Βρυξέλλες, μετά από 18 ώρες διαπραγματεύσεων. Οι αποφάσεις του Eurogroup θα επικυρωθούν από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Οι ολονυχτίες διαπραγματεύσεις αποδείχτηκαν εξαιρετικά σύνθετες, καθώς η γαλλική πρόταση για θέσπιση ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης δεν έβρισκε συμφωνείς πολλές χώρες. Τελικά βρέθηκε μια διπλωματική λύση και στο τελικό ανακοινωθέν θα δοθεί σε λίγο στη δημοσιότητα συμπεριλήφθηκε αναφορά σε ένα δημοσιονομικό μηχανισμό.

Ευρύτερη συναίνεση συγκέντρωσαν τα θέματα που έχουν να κάνουν με το μηχανισμό ασφαλείας για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων, καθώς και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα (ESM).

Ως προς την Ελλάδα το Eurogroup εξέπεμψε χθες προειδοποιητικά μηνύματα αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Αυτές θα βρεθούν στο επίκεντρο του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και στη βάση αυτών των ευρημάτων θα κριθεί εάν τον Φεβρουάριο - Μάρτιο θα αποδεσμευτούν 600 εκατ. ευρώ κερδών από ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα. Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί. Εστιάζει τους προβολείς στην ακύρωση των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις, θέμα το οποίο έκλεισε χθες και τυπικά στη συνεδρίαση του Eurogroup, αφήνοντας μάλιστα να διαρρεύσει σε χρόνο παράλληλο με τη συνεδρίαση η διάταξη νόμου με την οποία μπαίνει τέλος στο πολύμηνο θρίλερ.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους έκρουσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, καμπανάκι επαγρύπνησης σε δύο κυρίως μέτωπα: την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και την ανάγκη ομαλοποίησης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Το μαξιλάρι ασφαλείας υπάρχει, αλλά όσο η Αθήνα αδυνατεί να εκδώσει ομόλογα οι προοπτικές θα επιβαρύνονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ